Blufkoken : Caro’s mandarijnensorbet in de schil

Blufkoken is, zoals de naam doet vermoeden, koken met minimale moeite en maximaal resultaat. Gerechten waar je een scheutje ‘magische bluf’ overheen sprenkelt en mensen mee doet verbluffen. Lief voor de smaakpapillen en mooi voor het oog. Maar die niet verklappen dat je geen uren in de keuken hebt gestaan. Dit keer: Caro’s mandarijnensorbet.

Blufkook-koning(innen)

Mijn moeder Caro kan heel goed koken, maar zowaar nog beter blufkoken. Ze is mevrouw en meester in de keuken maar heeft niet altijd zin om lang boven de potten en pannen te hangen. Dus introduceerde ze de term ‘blufkoken’. Ze verbluft met gerechten die in een handomdraai gemaakt zijn. Je begrijpt het goed: we gaan een recept van onze blufkook-koningin met je delen.

Mandarijntjes uit Spanje

De mandarijntjes zijn nu in hun hoogtijdagen, meegekomen met de Sint uit Spanje. Mandarijnensorbet is een ideaal gerechtje om te bereiden voor de verjaardag van de Sint. Perfect om een paar dagen van tevoren te maken. Gewoon tussen het bankhangen door. Verder is het fijn om al iets van je lijstje te kunnen schrappen, zodat je tijdens de feestdagen zelf ook lekker kunt genieten. Goed blijft het toch wel in de vriezer. Je hoeft ze alleen nog maar uit te serveren. Dat wordt bluffen geblazen!

Ook de jonge tafelgasten zullen het vast en zeker een succes vinden, want het is zacht van smaak en leuk om ijs uit de schil te eten. En oma helpen in de keuken met het opeten van de mandarijntjes is natuurlijk ook geen straf.

Blufkoken: mandarijnensorbet - Unicorns UnitedIngrediënten

  • Circa 18 mandarijnen
  • 1 citroen
  • 2 sinaasappels
  • 300 gram suiker

Aan de slag

Snij de mandarijnen op 3/4 door, zodat je een ‘bakje’ (3/4 schil) en ‘dekseltje’ (1/4 schil) overhoudt.

Mandarijnenijs - Unicorns UnitedPers de mandarijntjes voorzichtig uit, vang het sap op en zorg dat de schil niet kapot gaat. Gooi de schillen niet weg, je hebt ze nog nodig.

Snij de sinaasappels en citroen doormidden, pers ze en vang het sap op. Deze schillen kun je wel weggooien.

Voeg al het geperste sap bij elkaar in een grote kom en voeg de suiker toe. Roer de suiker door het sap en zet dit mengsel in de vriezer. Schep het van tijd tot tijd om gedurende het bevriezen en laat het vervolgens een nachtje in de vriezer staan. NB. Heb je een ijsmachine, dan kun je het mengsel natuurlijk in de ijsmachine doen. Scheelt een paar keer omscheppen, nog makkelijker.

Schep met een lepel voorzichtig het overgebleven vruchtvlees uit de mandarijnenschillen.

Mandarijnenijs - Unicorns UnitedZorg dat alleen de schil overblijft.

Mandarijnenijs - Unicorns UnitedZet de onderkanten (3/4 gedeelte van de schil) stabiel in een lage vierkante of rechthoekige plastic bak met een lage rand. De schillenbakjes bewaar je op een droge plek om later te vullen.

Is je ijs inmiddels een lekker soepele sorbet geworden in de vriezer? Haal het er dan even snel uit en vul de mandarijnenbakjes voorzichtig met het ijs. Doe het mandarijnenschildekseltje erop en zet ze terug in de vriezer.

Als jij er klaar voor bent om ze te serveren, dan zijn zij dat ook! Leg ze op een mooie schaal of op een bordje en smullen maar.

Mandarijnensorbet - Blufkoken - Unicorns United

Bewaren

Reageer

Navigate