Het familierecept: opa’s chipolatapudding met roze saus

Mijn opa Aart van de Graaf runde samen met oma Eef bijna vijfentwintig jaar lang zijn eigen banketbakkerij. De zaak was een begrip in Dordrecht. Zijn chipolatapudding was beroemd. Met roze saus! Een ‘graaflijke traktatie’. Zijn geheime recept, ons familierecept, deel ik met je.

Bak-skills

Bewust heb ik de winkel nooit meegemaakt, want in mijn geboortejaar gingen opa en oma met pensioen. Maar beeld je eens in hoe het is om bakkertje met je zus te spelen, alleen dan in een grote lege winkel vol met glazen vitrines. Daar is het winkeltje van Fisher-Price niets bij. Nu verwacht je misschien dat ik zelf de lekkerste taarten bak. Niets is minder waar. Ik maak misbaksels. Veel verder dan een Dr. Oetker-taart kom ik niet. De skills van mijn opa heb ik niet geërfd, zijn liefde voor banket wel. Wie niet handig is, moet slim zijn. Daarom haal ik de lekkerste taarten bij hele fijne adresjes en vergaap ik me aan kookboeken vol patisserie.

Ode aan opa

Opa is niet meer. Gelukkig is mijn moeder wel reuze handig in de keuken, dus zij maakte op mijn verzoek opa’s chipolatapudding. Geheel in de ‘klassieke’ stijl zoals hij ‘m maakte. Geen hippe poespas, maar met de authentieke roze saus, slagroom rozetjes en mandarijntjes.

Benodigheden voor de pudding

 • 400 ml. slagroom
 • zakje klop-fix (om slagroom goed stijf te kunnen kloppen)
 • 100 ml. melk
 • 100 ml. rum (kan door melk vervangen worden als je voor de non-alcoholische versie gaat)
 • 100 gr. basterdsuiker
 • 200 gr. gemengde blikvruchtjes (1 klein blikje tropical fruit + de helft van een blikje mandarijnen)
 • 6 bitterkoekjes
 • 7 blaadjes gelatine
 • puddingvorm of tulbandvorm
 • spuitzak

Benodigdheden voor de saus

 • Fles Marasquin
 • 400 ml. vanille vla
 • 200 ml. melk
 • 100 gr. basterdsuiker

Het familierecept: chipolatapudding - Unicorns UnitedAan de slag met de pudding

Meng de basterdsuiker, 300 ml. slagroom (100 ml. hou je even apart) en het zakje klop-fix en klop het mengsel goed stijf.

Voeg de melk en rum toe en spatel het mengsel voorzichtig om.

Laat de blaadjes gelatine weken volgens de gebruiksaanwijzing op het zakje. Je legt ze heel kort in warm water, je laat het water met gelatine afkoelen tot het niet meer warm is.

Hak de bitterkoekjes en de vruchtjes klein.

Voeg de bitterkoekjes, vruchtjes en gelatine toe aan het slagroommengsel. Spatel het geheel weer voorzichtig om en giet het in een (pudding)vorm.

Zet het vervolgens minimaal 1 uur in de koelkast.

Om de pudding op een schaal te lossen vul je een bak met warm water. De bodem van de puddingvorm hou je even kort in het warme water. Let op: zorg ervoor dat er geen water in de pudding stroomt. Haal de vorm uit het water, leg een mooi bord op de open zijde op zijn kop en keer het bord met de vorm tegelijkertijd om zodat de pudding zachtjes uit de vorm kan glijden.

Klopt de rest van de slagroom (circa 100 ml.) tot het lekker stevig is en spuit met een spuitzak mooie rozetjes rondom de pudding.

Garneer de rozetjes slagroom weer met mandarijntjes. Zoals het bij deze klassieke opa Aart chipolatapudding hoort. Je kunt natuurlijk ook freestylen en je eigen garnering gebruiken.

Familierecept Chipolatapudding - Unicorns UnitedFamilierecept Chipolatapudding - Unicorns UnitedAan de slag met de marasquinsaus

Je maakt de chipolatapudding extra lekker door er marasquinsaus overheen te gieten.

Meng de vanillevla met een borrelglas marasquin, basterdsuiker en voeg de melk er voorzichtig aan toe. Het moet een mooie sausdikte krijgen die je kan gieten. Proef even of de hoeveelheid marasquin voldoende is en doe er anders nog een scheutje bij.

Opa Aart had eetbare kleurstoffen. De rode voegde hij altijd toe aan de saus, zodat de saus roze werd. Wij noemden het dan ook geen marasquinsaus maar roze saus. Als je geen kleurstof hebt, dan wordt het een gele saus. Ook heel hip!

Giet de saus in een mooie schenkkan, zodat eenieder zelf kan bepalen hoeveel saus hij/zij over de pudding wil.

Het familierecept: chipolatapudding - Unicorns UnitedVoilà, via mama, opa’s chipolatapudding, getest door oma…

Het familierecept: chipolatapudding - Unicorns UnitedOma vond ‘m heerlijk. “Er zit alleen te weinig drank in”. Volgende keer een extra scheut voor oma.

Familierecept Chipolatapudding - Unicorns UnitedHeb jij een familierecept dat een ware hit is? Durf je ‘m met ons te delen? Laat hieronder je reactie achter.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 Comments

 1. Avatar

  Geweldig recept!
  Helaas zijn veel ingrediënten hier (Griekenland ) niet te krijgen.
  Ik zal dus iets anders moeten verzinnen voor Kerst.
  Komt wel goed☺

  • Avatar
   Unicorns United Reply

   Je zit lekker in Griekenland, dus dat is al goed! 🙂 En alvast een boodschappenlijstje doorgeven aan de eerste mensen die uit Nederland bij jullie op bezoek komen. Alvast hele fijne dagen Frieda!

 2. Avatar

  Zeker; we hebben ‘onze’ eigen chipolatapudding. Een recept uit de Beatrijs d.d. 16 november 1963.
  De traditie is nu door mij overgenomen en wordt standaard met kerst gemaakt. Pap 94 jaar en mam 97 jaar, als ook de kinderen en kleinkinderen eten er altijd goed van.

Reageer

Navigate