Maken: citroencake met maanzaad

Als je het mij vraagt is er niets zo geruststellend als het bakken van een cake. Geen ingewikkelde handelingen of hele bijzondere ingrediënten en een prachtige gele, zoete beloning bij je dampende kop thee als eindresultaat. Wie kan zo’n verleiding nu weerstaan?

Sugar sweet

Een tijdje geleden kocht ik het boek Sweet  (aanrader!) van Yottam Ottolenghi en Helen Goh, waarvan ze zelf zeggen dat ze het wellicht beter Suiker hadden kunnen noemen. De Ottolenghi-stijl draait om overvloed, niets uitsluiten, en lekker smullen. En er zijn van die momenten waarop dat precies is wat je nodig hebt. Unicorns United_Sweet

Op een onbewoond eiland

Deze cake is het gebak waarvan Helen Goh zegt dat ze deze zou meenemen naar een onbewoond eiland als ze er slechts één mocht uitkiezen. Het is de cake waar ze steeds naar teruggrijpt. Hij is op een bepaalde manier veilig en zorgt voor troost wanneer de golven tegen het eiland te pletter slaan. Oh yes!

Erfgoedvariant

Deze citroencake met maanzaad wordt ook wel liefhebbend ‘Erfgoedcake’ genoemd. Ik snap dat; ik maakte ‘m al een aantal keer en nooit stelde hij teleur. In tegendeel zelfs. Het is een van de belangrijke zekerheden in het leven. En natuurlijk geef ik ‘m heel graag door aan jou.

Zo maak je hem:

 • 3 grote eieren
 • 225 g fijne kristalsuiker
 • 120 ml slagroom
 • 75 g boter, in blokjes + extra om in te vetten
 • 10 g maanzaad
 • fijne rasp van 3 citroenen (1 eetl)
 • 170 g bloem
 • 1 1/4 theel. bakpoeder
 • 1/4 theel. zout
 • 100 g poedersuiker, gezeefd
 • 2 eetl. citroensap
 1. Verhit de oven tot 160 graden. Vet een cakevorm in met boter en bekleed met pakpapier. Zet opzij.
 2. Doe de eieren en de suiker in een kom en klop (met een standmixer) cira 2 minuten op halfhoge tot hoge snelheid tot het eimengsel bleek en schuimig is. Voeg de slagroom toe en blijf nog circa 2 minuten kloppen tot alles goed is vermengd en het mengsel wat dikker en bleker is.
 3. Laat intussen de boter in een kleine pan op laag vuur smelten, voeg het maanzaad en de citroenrasp toe en zet opzij.
 4. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout in een kom en schep hem een rubberen spatel door het eimengsel voor je de boter erdoor mengt.
 5. Schep het beslag in de cakevorm en vul hem tot drie kwart van de hoogte. Zet de vorm op een bakplaat en bak de cake 50 minuten in de oven of tot een in het midden van de cake gestoken spies/caketester er schoon uit komt.
 6. Voor het glazuur: klop de poedersuiker met het citroensap in een kom. Giet dit over de cake zodra hij uit de oven komt en strijk het uit over de bovenkant zodat het in de cake zakt en voor een mooie dunne glanslaag zorgt. 
 7. Laat de cake 30 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm stort. En laat hem op kamertemperatuur komen voordat je je tanden erin zet.

Unicorns United_citroencake met maanzaad

Eet smakelijk!

PS: als het lukt, kun je ‘m ongeveer drie dagen in een afgesloten trommel bewaren.

Reageer

Navigate