Zo maak je de allerlekkerste Zweedse kaneelbroodjes

Het voelt bijna misdadig om dit te delen, maar op veler verzoek doe ik het dan toch maar. Oké, zo gaan we het doen: stuur je fitgirl de kamer uit en maak de bakker in jezelf wakker! Hieronder lees je hoe je de allerlekkerste Zweedse kaneelbroodjes maakt. Het perfecte ontbijtje voor een heerlijk hyggelig* weekend. *Lees: het maken neemt wat tijd in beslag en naast dat je er dik van wordt, word je er ook enorm gelukkig van. Maar echt. Als een kind zó blij.

Unicorns United_Zweedse kaneelbroodjes maken

De bereidingstijd bedraagt ongeveer een half uurtje, maar hou ook rekening met 90 minuten rijstijd. Perfect voor wat Netflix in bed. Onderstaand recept is voor circa 20 broodjes (ze zijn echt weg voor je het weet …). Nou, waar wacht je nog op? Hup aan de bak!

Ingrediënten voor het deeg:

  •  250 ml volle melk
  • 2,5 tl gist
  • 70 g roomboter
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 55 g witte of lichte suiker
  • 1 tl zout
  • 460 g bloem

Ingrediënten voor de vulling:

  • 85 g roomboter
  • 115 g donkere basterdsuiker
  • 4 el gemalen kaneel
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 tl melk

Aan de slag

Doe de melk samen met de gist in een grote kom en mix goed door elkaar. Doe in een andere kom de boter, kardemom, suiker, zout, bloem en voeg tot slot het melkmengsel toe. Mix en kneed met de hand (lekker mindfull) of machinaal circa 10 minuten tot er een elastisch deeg ontstaat. Dek de deegbal af met plasticfolie of een schone theedoek en laat op een warme plek 1 uur rijzen.

Doe nu de boter, suiker en kaneel voor de vulling in een kom en mix tot een mooi geheel.

Rol het gerezen deeg vervolgens op een met bloem bestoven aanrechtblad (vergeet dit niet!) met een deegroller (ook daarop een beetje bloem stuiven) uit tot een rechthoek van ca 50 x 60 cm. Hierover smeer je vervolgens de vulling uit. Let op, we gaan nu vouwen!

Vouw allebei de korte zijdes 2/3 naar binnen. Nu heb je – als je het goed gedaan hebt – 1 brede strook waarvan alle drie de lagen overlappen. Druk ‘m nog even goed aan met je deegroller.

Snij de lap nu, in de breedte, in stukjes van 2-3 cm. Snij elk stukje vervolgens in, maar niet helemaal tot boven. Je hebt nu de vorm van een broekje. Laat je hierdoor niet afleiden en twist de stroken om elkaar tot er een mooi lijnenspel naar voren komt. Maak nu een mooie grote knoop en zorg dat de eindjes netjes weggestopt zijn.

Dit is misschien even een klusje, maar het ziet er al snel mooi uit. Maak je er niet te druk om.

Unicorns United_Zweedse kaneelbroodjes maken
Jamie Oliver

Leg je creaties op een met bakpapier beklede bakplaat, dek weer af, en laat nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven tot 250 C. Klop het ei met de 2tl. melk en smeer je broodjes ermee in als ze voldoende gerezen zijn.

En dan nog 10 minuutjes in de oven. Klaar ben je! Zéér prettige bijkomstigheid: je huis ruikt hierna ook hemels.

Bron: dit is een recept van ZTRDG.nl en vond ik in Elle Eten nr. 6 dec 2017/jan 2018

Reageer

Navigate