Día de los Muertos

Praten over de dood doen we liever niet. Laat staan dat we het leven van de doden vieren. Dat is precies wat ze een keer per jaar in Mexico wel doen, tijdens Día de los Muertos. Gedurende drie dagen (31 oktober t/m 2 november) wordt het leven van dierbare overledenen uitgebreid gevierd, met 2 november als belangrijkste dag: de Dag van de Doden. De Mexicanen geloven dat op deze dag de zielen van de doden voor een dag terugkeren naar huis. Als je je in deze traditie verdiept, die zelfs opgenomen is in de UNESCO Werelderfgoedlijst, dan ontdek je dat het eigenlijk wel heel mooi is om je geliefden te eren met hetgeen waar zij van hielden tijdens hun leven. Uiteraard in stijl: met calavera’s, altaars en bloemenkronen.

 

Bond, Verstappen en J Lo

Ken je Dia de los Muertos niet? Misschien heb je er toch al wel wat van voorbij zien komen. Herinner je je de scene uit de James Bond film Spectre waarin Bond in Mexico Stad is tijdens Día de los Muertos? Of de videoclip Prayer in C van Lilly Wood & The Prick? Al een aantal jaar zien we dat de Mexicaanse viering steeds meer gevierd wordt in het Westen. Afgelopen weekend zagen we dat de gezichten van Max Verstappen en Daniel Ricciardo tot skull werden getransformeerd bij de Mexicaanse Grand Prix en massaal delen celebs (van J Lo tot Adriana Lima) hun beste Día de los Muertos look op Instagram. 

Dia de los Muertos - VICE - Unicorns United - Flowercrown
Tollwasblumenmachen.de x VICE

Zo vier je het zelf

Centraal staat dat je het leven van de overledene viert met dingen waar hij of zij van hield tijdens zijn of haar leven. Verder is het geheel aan jou, waar jij je prettig bij voelt. Je kunt het groots vieren door je aan te sluiten bij een georganiseerd feest, het met vrienden en familie thuis vieren of natuurlijk alleen. Er zijn een aantal elementen die passen bij een Día de los Muertos viering, namelijk bloemen, calavera make-up, eten en altaars.

Bloemen

Bloemen zijn onmisbaar tijdens deze viering. Het oranje Afrikaantje (Marigold flower) wordt veelvuldig gebruikt omdat de geur en kleur van deze bloem de zielen terug begeleidt naar huis. Daarnaast worden bloemen gezien als een symbool van vergankelijkheid en kwetsbaarheid. Maak een mooie bloemenkroon (of laat ‘m maken door een goede bloemist), haal de lievelingsbloemen van de persoon die je eert in huis of koop bloemen die je vindt passen qua symboliek.

Calavera Make-Up

Tijdens Día de los Muertos worden gezichten opgemaakt als doodshoofd, ook wel calavera genoemd of Sugar Skull. Je ziet gezichten met volledige skulls of half-faces. Bij deze laatste wordt de helft van het gezicht opgemaakt als doodshoofd. Zodoende symboliseert een gedeelte van het gezicht het leven en het andere gedeelte de dood. Op YouTube vind je tal van tutorials. Kies een calavera die bij je past en volg de stappen.

Eten

Pan de Muerto, brood van de dood, is het meest bekende gerecht dat wordt gegeten tijdens Día de los Muertos. Meestal is het een rond, licht zoet brood, op smaak gebracht met anijs of citrus, versierd in vormen die verwijzen naar botten die worden bestrooid met suiker of sesamzaad.* Makkelijker en zeker zo gebruikelijk is dat je het lievelingseten van de overledene maakt en eet.

Altaar

Voor deze viering wordt een altaar gemaakt. Het altaar noemt men een ofrenda en is bedoeld om de overledenen te herdenken. De tafel wordt gevuld met o.a. skulls, kaarsen, bloemen, eten, water en zout. Over het plaatsen van een foto zijn de meningen verdeeld. Wil je een traditioneel altaar maken, kijk dan eens hier. Of geef er je eigen draai aan.

Dia de los Muertos - Unicorns United - Flowercrown
Tollwasblumenmachen.de x VICE

Events Parijs, Hamburg en Rotterdam

Voor mijn werk reis ik donderdag 1 november af naar Parijs en vrijdag 2 november naar Hamburg voor een Día de los Muertos viering van Lajoiedesfleurs.fr en Tollwasblumenmachen.de. Het Franse en Duitse zusje van Mooiwatbloemendoen.nl. Mocht je toevalling in de buurt zijn, het evenement is open voor publiek.

Dichterbij huis (regio Roffa) organiseert Niche Flowershop  op 2 november een workshop Día de los Muertos flowercrowns maken. Ook Alfredo’s Taqueria, Spaces Hofplein en Supermercado vieren op hun eigen manier Día de los Muertos. 

Mijn Día de los Muertos

Donderdag en vrijdag zal mijn gezicht eruit zien als een calavera en op mijn hoofd draag ik een prachtige bloemenkroon, maar ik ben daar natuurlijk wel aan het werk. Weinig tijd om stil te staan bij mijn dierbare overledenen. Daarom heb ik dit jaar besloten om in mijn koffertje een klein tasje te doen met wat persoonlijke spulletjes van de mensen die ik wil herdenken. Zo kan ik all by myself in mijn hotelkamer mijn mobiele altaartje uitstallen en met volle aandacht hun leven vieren.

Wat ga jij doen tijdens Día de los Muertos? Laat het ons hieronder weten. We zijn ontzettend benieuwd!

* Bron: www.tripsavvy.com

Reageer

Navigate