Leer over onvoorwaardelijke liefde. Van tweelingzielen.

En toen was daar dat moment. Je kijkt naar de ander en daar is die bliksemschicht van herkenning. Je kijkt in elkaars ogen en alsof je razendsnel door een archiefkast met foto’s bladert, vang je glimpen op van de levens die je samen hebt doorgebracht, zo leek het. Er is op een heel diep niveau, een heel diep weten: wij horen bij elkaar. Bam! Liefde-op-het-eerste-gezicht tot de macht duizend. Je herkent zo veel in elkaar, je kunt elkaars gedachten lezen… jullie zielen lijken een bijzondere band te hebben. Tweelingziel. Maar dan zijn er ook nog zielsverwanten, soulmates, is dat anders dan tweelingzielen en bestaat het nou echt, of is het net zo symbolisch als de Prins op het Witte Paard? Een heel complex onderwerp, maar voor de maand van de liefde een eerste verkenning. 

According to greek mythology,
humans were originally created with
four arms, four legs and a head with
two faces. Fearing their power, Zeus
split them into two separate beings,
condemning them to spend their lives
in search of their other halves.
– Plato, The Symposium

Het verschil tussen zielsverwanten en tweelingzielen

Volgens de literatuur komen soulmates, of zielsverwanten, voort uit meerdere zielen. Ze behoren tot dezelfde zielenfamilie en hebben op aarde dezelfde les te leren. Daarom zijn ze (soms een tijdje) bij elkaar. En dan heb je de Tweelingziel. Zij zouden het mannelijk en vrouwelijk deel uit één ziel zijn. De tweelingziel ervaart bij de ander het gevoel van volmaakte eenheid. Tweelingzielen zijn zowel fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel heel sterk met elkaar verbonden. Je kunt elkaars zinnen afmaken of belt elkaar op hetzelfde tijdstip.

Als de tijd rijp is, zul je elkaar vinden.

Naar je tweelingziel gaan zoeken op Tinder heeft geen zin. Als de tijd rijp is, zul je elkaar vinden. Misschien in dit leven, misschien in een volgend of ander leven, maar… “one day, baby”. Een ontmoeting met je tweelingziel is wat je zacht gezegd noemt: een life changer.

Het is niet alleen manengeur en rozenschijn

Allereerst kan het de dingen nogal op zijn kop zetten. Alles raakt in een stroomversnelling. Als je in een gelukkige relatie zit, is het heel verwarrend je tweelingziel te herkennen. Er zijn genoeg tweelingzielen die in hun bestaande liefdesrelatie blijven en daarnaast mooi contact hebben met de tweelingziel, maar dat is alleen weggelegd als alle partijen hier open en zonder angst (en jaloezie) in kunnen staan. Andere tweelingzielen voelen heel sterk dat het licht van hun liefde de wereld zou kunnen dienen als ze samen verder gaan.

Doordat je niet anders kan dan kijken in de heldere spiegel die de ander is, word je gedwongen om naar jezelf te kijken.

Ten tweede is deze liefdesrelatie nou niet direct “a walk in the park”. Nee, het is eerder “a bumpy road”. Tweelingzielen zijn zo’n enorme spiegel voor elkaar, een soort snelweg naar heelwording. Maar dat je daarheen met 200 kilometer door vele tunnels van pijn moet scheuren, hadden ze er wel in de gebruiksaanwijzing bij mogen zetten. Doordat je niet anders kan dan kijken in de heldere spiegel die de ander is, word je gedwongen om naar jezelf te kijken. Als je dat niet doet, trigger je continu elkaars pijnen en is de relatie gedoemd te mislukken. Je zult namelijk continu boos zijn op de ander (“jij dit, jij dat”), in plaats van dat je bereid en dankbaar bent dat “jij mij dit van mij laat zien”. Als je dapper genoeg bent dat aan te gaan, bestaat de kans om oude angsten af te leggen en oude pijn te verwerken. Tweelingzielen laten dit heel helder zien, maar dit is eigenlijk in elke relatie het geval: pijn is ooit ontstaan in de relatie tot iemand anders en kan dus ook alleen in de relatie geheeld worden.

Tweelingzielen helen zichzelf, via elkaar.

Onvoorwaardelijke liefde

Is de Tweelingzielenrelatie nou een heilige graal? Nee. Want elke relatie kan die rijkheid bevatten. Tweelingzielen voelen beiden onvoorwaardelijke liefde voor elkaar en hebben het gevoel dat die liefde alleen maar sterker wordt. Ze hoeven niets van elkaar te verlangen, want beide zielen voelen haarfijn aan wat de ander nodig heeft. En dit is nou wat Tweelingzielen ons allemaal te leren hebben. Tweelingzielen helen zichzelf, via elkaar. Daar zou elke relatie over moeten gaan. Op het moment dat je in een afhankelijkheidsrelatie zit, wat veel relaties (onbewust) zijn, word je verliefd op een persoon om de kwaliteiten die je zelf (nog) niet bezit. Het is precies dat wat de ander aantrekkelijk maakt. Maar als je bereid bent het werk te doen om je eigen angsten en pijnen af te leggen en een heel persoon te worden, dan besef je dat je helemaal niemand anders nodig hebt om je compleet te voelen. En dat je die persoon die naast je op de bank zit zelfs zou kunnen loslaten, als dat beter is voor die persoon, of jullie relatie. Wanneer iemand bijvoorbeeld een maand wil gaan reizen, kun je daar ontspannen naar kijken als mooie kans voor die ander, in plaats van dat je bang bent om alleen thuis te zijn. En dus kun je ontspannen en iemand vrij laten. Of zoals Sting ooit zong: “if you love someone, set them free”. En daarom kunnen we dus ook alle concepten los laten. En de liefde erachter te ervaren, los van alle namen, concepten, labels. Want wie je ook bent in je relatie, de oefening is: onvoorwaardelijke liefde.

Filmtip

Café de Flore (2011). A love story between a man and woman. And between a mother and her son. A mystical and fantastical odyssey on love.

 

Bronnen en informatie over dit onderwerp

Joudry en Pressman, Tweelingzielen. Vind je ware spirituele partner. | Michael Newton, De Zielenreis. | Thubten Chodron, Open Heart, Clear Mind. | Tweelingzielen.blogspot.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate