Zes tips voor een relaxte december

Yes, december! Ik ben gek op de laatste maand van het jaar met als ultiem hoogtepunt: Kerst! Ik ben van het slag dat begin oktober al koortsachtig de Kerstmis-aftel-app checkt (ja, die bestaat), vanaf half november vaste prik afstemt op the christmas station, al weken Pinterest afstruint op zoek naar allerhande ‘december’ inspiratie en de allerlaatste werkreisjes van het jaar zo plant dat er nog een paar iconische kerstetalages kunnen worden meegepikt in Londen of Parijs. Yep, the most wonderful time of the yearOké, héél eerlijk? Er is ook iets wat ik dus helemaal niet leuk vind aan die laatste maand: het is ook de meest exhausting time of the year.

Op een of andere manier lijk ik er een (ongewenste) traditie van te maken om het jaar steevast af te sluiten met mijn tong op mijn knieën. Mijn to do lijstjes zijn eindeloos en er zitten dus veel te weinig dagen in december. Heb jij dat ook? Laten we het dit jaar eens helemaal anders doen. Met deze tips gaan we voor een ultra relaxte december:

Afspraak met jezelf

De borrelagenda bruist in december. En als je toch zo lekker aan het plannen bent, plan dan meteen een afspraak met jezelf. Zet een groot rood kruis in je agenda voor ‘me-time’. Deze afspraak mag je niet afzeggen. Is jouw dag aangebroken? Gooi je telefoon in een laatje en trek er lekker op uit, bak een taart, boek een massage of trakteer jezelf op een workshop lach-yoga. Hierna heb je gegarandeerd weer energie voor tien.  

Opruimen

Kijk nóg eens in je agenda. Zijn al die afspraken echt nodig? Stel prioriteiten en schrap overbodige afspraken. Maak ruimte. Dat schept rust in je hoofd. Dat principe kun je ook in je huis toepassen. Geloof het of niet maar een opgeruimd huis, zorgt voor een opgeruimd hoofd. En je hoeft echt niet in een keer heel je huis op z’n kop te zetten. Begin klein en breid dit steeds verder uit. Doe het op je eigen tempo. Alles wat je niet meer nodig hebt: weg ermee. Make Marie Kondo proud! 

Wunderlist

Maak voordat je gaat slapen een lijstje voor de volgende dag. Dan begin je de dag een heel stuk relaxter. Het maken van lijstjes geeft rust en overzicht, maar het allerleukste van lijstjes is natuurlijk het afstrepen. Met de Wunderlist-app kun je lijstjes maken waarin je deadlines en reminders kunt plannen. Voor jezelf of om te delen met een partner in crime. Dan sta je er tenminste niet alleen voor. Artikel ‘Zes tips voor een relaxte December’: vink!

Unicorns United_een relaxte december
via Pinterest

Ga slapen!

Het klinkt tegenstrijdig, maar juist als je het druk hebt, is het belangrijk dat je gewoon lekker en vooral op tijd gaat slapen. Want een slaaptekort zorgt er onder andere voor dat je concentratievermogen minder is, je sneller geïrriteerd raakt en je correctievermogen afneemt omdat je informatie minder snel verwerkt. In dit artikel lees je waar slapen allemaal goed voor is. Nou vooruit: oogjes dicht en snaveltje toe.

Sta vroeg op

Opstaan! Je voelt je echt beter als je de dag net wat eerder dan normaal, in alle rust, begint. Laat je wekker niet snoozen, maar ga er direct uit en gebruik die ‘gewonnen’ tijd eens voor jezelf. Drink in alle rust een kop thee, neem wat extra tijd voor je ontbijt, ga lekker naar buiten, doe wat stretch oefeningen of lees een blog of boek. Je zult echt merken dat dit een positief effect heeft op lichaam en geest. Hierna kun jij de wereld weer aan.

Stop gewoon met druk zijn

‘Wie minder druk wil zijn moet harde keuzes maken’, stelt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Hij schreef de bestseller Nooit meer te druk. Hierin ontkracht hij allerlei mythes over druk zijn in de moderne maatschappij. Hij pleit juist niet voor timemanagement (‘daardoor krijgen we het alleen maar drukker’), maar voor aandachtsmanagement. Hij maakt je bewuster van jezelf en je eigen gedrag en geeft praktische tips bij het maken die keuzes waar jij gelukkig van wordt.

Ik wens je een heerlijke en ontspannen december maand!

Image header via This is Glamorous

2 Comments

  1. Avatar

    Dit is jaar is het mislukt, geen me-time… volgend jaar alleen maar?? Heel toepasselijk dit stuk!✨

Reageer

Navigate