Win het boek “Hygge: de Deense kunst van het leven”

Het meest magische woord dat 2016 gebracht heeft, was als een lichtpunt in deze donkere dagen: ‘hygge’. Het Deense woord ‘hygge’ heeft dezelfde bijzonderheid als ons woord ‘gezelligheid’. Het is niet te vertalen, alsof het alleen mag bestaan in de taal waarin het is ontstaan. Hygge kun je niet vertalen, hygge moet je voelen. En dat wil je! Want het heeft te maken met allerlei fijns als comfort, warmte, saamhorigheid. Het is “intiem samenzijn met mensen met wie je je kunt ontspannen”.

Boek vol Hygge

Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen, schreef er een boek over: Hygge: De Deense kunst van het leven, dat net in Nederland door A.W. Bruna is uitgegeven en zo Nederland meer hyggelig probeert te maken. Want, zo beweert de schrijver, dankzij hygge is Denemarken het gelukkigste land ter wereld.

Hygge - De Deense kunst van het leven - Unicorns United
Beeld: A.W. Bruna Uitgevers

Hier alvast drie tips hoe te hyggen:

1. Hygge in je huis: light the fire

Hygge zonder kaarsen is als Thanksgiving zonder kalkoen. Niet een waxinelichtje op tafel, nee, overal, van de hal tot het toilet. En verder is hygge alles wat gedimd, natuurlijk en langzaam is. Hygge is oud en zelfgemaakt, niet nieuw. Niet groot en strak, maar klein en knus. Maak bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken een hoekje met kussens, dekentjes en schapenvel (daar is ie weer!), met boeken en kaarsen en je hebt je eerste hyggelige daad gedaan: je eigen “Hyggekrog” gecreëerd. Kijk vanuit je venster naar sneeuw dat valt, voel de vlammen van de open haard, maak misschien eens een duizend-stukjes-puzzel.

Hygge - Unicorns United2. Hygge proeven: jezelf trakteren

Hebben we het hele jaar raw, vegan en glutenvrij door gebuffeld, deze hyggelige maand mag je jezelf trakteren op snoep, taart, slow coffee en warme chocolademelk. En champagne en oesters zijn heus heerlijk, maar alles behalve hyggelig. Niks sjiek of superfoods, alles slow food. De smaak van hygge is altijd vertrouwd, zoet en geruststellend. En het liefst warm. Hygge is honing in de thee en een flinke scheut wijn in het stoofvlees. Het boek bevat dan ook heerlijke recepten voor onder andere Gløgg (gluhwein) en Snobrod: zelfgebakken brood aan een stok voor boven een knapperig vuur. Zie je het voor je, voor na het paddestoelen plukken?!

Hygge - Glokk - Unicorns United3. Hygge dragen: dag hakken!

Hygge zijn geen hoge hakken, maar slobbersokken (“hyggesokker”). Geen little black dress, maar een big blue blanket. Je kleine hoeft niet in merk-jeans, maar mag in maillot en (liefst zelf-) gebreide trui. Zelf draag je een comfortabele broek die je nooit buitenshuis zou dragen: de Hyggebukser [“huugeboksa”], want voor de intieme vrienden met wie je bijvoorbeeld aan “Søndagshygge” doet, hoef jij je niet op te doffen.

Hygge de Deensde kunst van het leven - Unicorns UnitedSamen

En dat is het echte mooie van hygge, dat het niet zo opgedirkt is als alles rondom Kerst. Een soort ‘wel de lusten, maar niet de lasten’. Er mag van alles, maar er hoeft niets. Juist niet de grote moeite en de stress, maar wel de gezelligheid en het samenzijn. Want: samen zijn met anderen vormt misschien wel het belangrijkste onderdeel van hygge, en volgens Wiking misschien ook wel het belangrijkste ingrediënt van geluk. Happy Hyggelig New Year dus!
Hygge de Deensde kunst van het leven - Unicorns United

Win het boek

Haal het boek in Hygge in huis en maak van je huis een hygge hoofdkwartier. Of laat voor 23 december hieronder of op onze Facebook of Instagrampagina een hyggelig berichtje achter en wie weet win je het boek, want we mogen – superleuk! – van A.W. Bruna Uitgevers twee exemplaren weggeven. Op 24 december laten we weten wie dit kerstcadeautje heeft gewonnen!

Iedereen bedankt voor het meedoen op site, Instagram en Facebook. De winnaars zijn bekend! Gefeliciteerd Martine @Omstebeurt en @Emilyfje. Merry X-mas!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Comments

  1. Avatar

    Nou, dat wil ik wel hoor. Dit boek winnen, gezelligheid in huis, een hyggelig berichtje schrijven. Alleen: wat is nou precies een hyggelig berichtje? Ik moet eerst de inhoud van dit boek tot me nemen, vrees ik…

Reageer

Navigate