DIY: hameren op een hortensia

Post! Een enorme houten doos van Mooiwatboemendoen.nl bereikt onze unicorn-stal. In de doos pronkt een mooie volle paarse hortensia. Een bloem van formaat die bestaat uit een overdaad van kleine bloemetjes. Er zit een heel lief begeleidend briefje bij om ons te feliciteren met de live-gang van onze site. Als we de doos verder uitpakken, zien we een DIY omschrijving met als titel: Stempelen met de hortensia. Vandaar de hamer in de doos! We dachten heel even dat die bedoeld was voor een set nieuwe hoeven. Maar hey, bloemen zijn aan ons goed besteed en DIY’s zitten in ons DNA; dus laat dat maar aan ons over… Toch?

Hortensia DIY mooiwatbloemendoen - Unicorns United

We leggen je de DIY hieronder uit, aangevuld met onze ervaringen en tips:

Dit heb je nodig

 • Bloemetjes van hortensia
 • Watercolor papier (oefenvel en notitieboekje met watercolor kaft)
 • Hamer
 • Keukenrol
 • Schaar

DIY: hameren op de hortensia - Unicorns United

Zo ga je te werk

 1. Haal de bloemetjes van de hortensia. Knip de groene steeltjes volledig af.
 2. Leg de hortensiabloemetjes ondersteboven op de plek waar je de afdruk wilt maken. Probeer het eerst op een oefenvel. Zelfs voor de meest doorwinterde DIY’er geen overbodige luxe.
 3. Leg twee velletjes keukenpapier over de bloemblaadjes.
 4. Sla met de hamer op het keukenpapier waar de blaadjes onder liggen. Nee dit is niet zielig. Sla totdat je het ‘sap’ van de hortensiablaadjes door het keukenpapier heen ziet komen.
 5. Verwijder de keukenrol en de bloemblaadjes voorzichtig van de kaft.

DIY: hameren op de hortensia - Unicorns United

Onze ervaring

Onze eerste hortensia-stempels op het oefenvel waren – en dan drukken we ons netjes uit – foeilelijk. Lang leve de ‘niet gelijk op mooi papier te werk gaan’-methode, want oefening baart echt kunst. We kregen de (hamer)slag te pakken. We kozen voor de kleine bloemetjes, waarbij de bloemblaadjes wat verder uit elkaar staan. Dan zie je de contouren van de blaadjes beter en wordt het wat minder vlekkerig. Na oefenen, oefenen, oefenen (manlief: “Jullie hebben door dat het 23.15 uur is en de buren misschien wel willen slapen?”) besloten we dat we klaar waren voor het echte werk: de afdruk op het notitieboekje.

DIY: hameren op de hortensia - Unicorns United

Daar lag ‘ie dan. Het smetteloze witte boekje. Te wachten op een prachtige hortensiaprint. Vol vertrouwen sloegen we de hortensia op de kaft. Licht gespannen haalden we het keukenpapier en bloemetje weg: een grote vlek. Een licht hysterische (lees: nerveuze) lach volgde. Hoe langer we er naar bleven kijken, hoe meer we besloten dat deze Bob Ross-achtige creatie dan wel niet op een hortensia mocht lijken, maar toch ook wel kunstig was. Tijd voor een tweede poging. Met succes! Ja hoor, we hadden een hortensia-print op de kaft geslagen. Het notitieboekje was nu officieel een bloemenboekje.

Notitieboekje Hortensia DIY - Unicorns United

We besloten om het bloemenboekje ook echt tot bloemenboekje om te dopen, door een aantal hortensiabloemetjes erin te leggen om ze laten drogen. Je begrijpt; daar hoor je later vast meer over. En de rest van de hortensia? Die staat licht gehavend, maar nog altijd fier, te pronken op het pronkkastje in de gang. Naast de brievenbus. Wachtend op nog meer DIY-uitdagingen.

DIY: hameren op de hortensia - Unicorns United

 

Tip: op Mooiwatbloemendoen.nl vind je nog veel meer leuke bloemige DIY’s. En alles over de hortensia!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 Comment

 1. Avatar

  Leuk, er komen gelijk andere ideeën bij me boven.
  Bijvoorbeeld bij kleine schilderijtjes.

Reageer

Navigate