DIY: maak je eigen tandpasta

Ook tijdens het reizen wil je natuurlijk lekker fris en fruitig voor de dag komen. In eerste instantie voor jezelf, maar je weet ook nooit wie je waar ineens tegen het prachtige zongebruinde lijf gaat lopen. Een stralende lach met een overdreven frisse adem doet het (net als in het gewone leven) dan altijd goed. Maar wat als je midden in de verlaten jungle geen goede drogist kan vinden of juist even bij wilt komen van alle indrukken met een flink partijtje DIY’en? Maak je eigen tandpasta! Vol met goede, gezonde ingrediënten. Zo heeft kokosolie een natuurlijke antibacteriële werking. Logisch, want heb je ooit een kokosnoot met kiespijn gezien?

Gezond potje poetsen

Naast kokosolie gebruiken we zuiveringszout met een fijne korrel. Dit werkt als een natuurlijk en zacht reinigend ‘schuurmiddel’. Het zorgt voor een frisse adem en het is alkalisch – dat is het tegenovergestelde van zuur. Zuren zijn namelijk mede de veroorzakers van tandbederf. Etherische olie geeft smaak en geur aan de tandpasta en werkt antibacterieel. Een paar druppeltjes is al genoeg. Xylitol is een natuurlijke, caloriearme zoetstof voor de smaak en het voorkomen van tandplak.

Wat heb je nodig

  • 3 el koudgeperste kokosolie mét kokossmaak
  • 1 tl zuiveringszout (natriumbicarbonaat / baking soda)
  • ½ tl esoterische pepermuntolie
  • 1 tl Keltisch zeezout, voor de mineralen en het zuiveren
  • 1/2 – 1 theelepel xylitol

Aan de slag

Doe de kokosolie in een glazen kommetje en zet dit even in een bak met warm water (niet helemaal onder), zodat het zachter wordt. Meng het zuiveringszout erdoorheen en voeg al roerend de etherische olie en eventueel het Keltisch zeezout en de xylitol toe.

Wacht nu tot het mengsel iets dikker is geworden, doe het in een schoon glazen potje en laat het afkoelen. Bewaar het op kamertemperatuur.

En nu de test! Schep met een lepeltje een beetje tandpasta uit het potje, leg/smeer dat op je tandenborstel en poetsen maar. Spoel je wasbak wel schoon na het spoelen van je mond, want kokosolie stolt onder de 25 graden.

DIY Tandenpasta UU - Unicorns United

En nu lachen!

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate