Hap | snack | weg : pasteis de nata

Wij Unicorns maken graag een entrance. All in good taste’ van Kate Spade, dé gids voor entertaining¸ behoort niet voor niets tot onze basisliteratuur. Al was het alleen maar omdat de roze kaft zo leuk in onze boekenkast kleurt. Maar goed, we hebben zelf natuurlijk ook het een en ander in onze zadeltassen. Makkelijk te maken, niet te pretentieus, want hé we blijven Rotterdammerts, heel lekker en met een hoog mag-ik-het-recept-ook-gehalte.

Natuurlijk!

Oké toegegeven echt heel mooi zijn deze pasteis de nata niet. En gezond? Nee. Ook al niet. Maar geloof ons, deze Portugese, zoetje taartjes wil je écht niet missen. Het oorspronkelijke recept is geheim, maar gelukkig vonden wij een leuke variant in het boek Zoet & Shoot van bakker-blogster Linda Lomelino. En als zelfs wij ze kunnen maken … waar wacht je nog op?

The only thing I ever succesfully made in the kitchen is a mess. And several little fires. – Sarah Jessica Parker

Pasteis de nata zijn inmiddels een vast w.v.t.t.k.-moment op onze redactievergaderingen. Ze doen een beetje denken aan crème brûlée of crema catalana. Ze worden vaak warm gegeten, maar wij weten; koud zijn ze ook heel lekker. Ze zijn niet al te groot, dus echt heel schuldig hoef je je niet te voelen als je er een in je kies stopt. En nog een. Oké, nóg eentje dan. Leuk ze op met wat verse aardbeien en blauwe bessen en je bent verzekerd van een #foodporn momentje.

Pasteis de Nata - Unicorns United

Wat heb je nodig (voor 12-15 taartjes):

 • 2 el bloem
 • 125 ml melk
 • 145 g kristalsuiker
 • 1 kaneelstokje
 • 75 ml water
 • ¼ tl vanillepoeder*
 • 3 eierdooiers
 • snufje zout
 • 5 plakjes bladerdeeg
 • kaneel, voor het bestrooien
 • poedersuiker, voor het bestrooien
 • 15 aluminium wegwerpbakvormpjes – wij gebruikten een siliconen muffinvorm

Kick off your heels en aan de slag:

Klop de bloem en 25 ml (let op: dus niet alle) melk in een kommetje door elkaar. Zet opzij.

Doe de suiker, het kaneelstokje, water en vanille in een pan. Breng aan de kook en laat 1 minuut koken. Zet ook opzij.

Breng de resterende melk in een andere pan aan de kook en voeg al kloppend het bloempapje toe. Haal het kaneelstokje uit het suikermengsel en klop het suikermengsel ook – in een dunne straal – door het melkbeslag.

Klop de eierdooiers los en meng met een paar eetlepels van het warme melkbeslag. Schenk het eierdooiermengsel bij het warme melkbeslag, voeg een snufje zout toe en verwarm voorzichtig op middelhoog vuur.

Blijf voortdurend roeren en laat de crème niet koken! Dan gaat het ei stollen en krijg je een omelet, en dat maken we niet. De crème hoeft alleen een beetje in te dikken. Zeef de crème daarna boven een kom, dek deze af met plasticfolie en laat tot kamertemperatuur afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven op 250 °C en zet de aluminiumvormpjes op een bakplaat.

Snij elk plakje bladerdeeg in 3 stroken en rol de stroken op.

Oké nu wordt het misschien even lastig. Maar als je het eenmaal doorhebt … Vul een kommetje met water. Leg een deegrolletje met de rand naar boven in het vormpje. Doop je duim in het water en duw in het midden van het deeg, zodat er een kuiltje ontstaat. Trek het deeg met je duim naar buiten, zodat de vorm tot de rand met het deeg bekleed is. Herhaal met alle deegrolletjes.

Vul de kuiltjes vervolgens met de vanillecrème, ca 1,5 eetlepel per vormpje.

Zet de plaat in het midden van de oven en bak 11-13 minuten tot de vulling bubbelt en de randen goudbruin zijn.

Haal de bakplaat uit de oven en brand de taartjes met een crème-bruléebrander voor wat extra kleur. Laat afkoelen en strooi er kaneel en poedersuiker over.

*Heb je geen vanillepoeder dan kun je ook een scheutje vanille-extract toevoegen. Dit kun je ook heel makkelijk zelf maken. Neem een klein flesje rum of wodka en stop daar je gebruikte vanillestokjes in. De drank wordt steeds donkerder naarmate je er meer stokjes bij doet. Sowieso gooien wij nooit gebruikte vanillestokjes weg. Stop ze in een pot suiker en je hebt je zelfgemaakte vanillesuiker.

Bon appetit!

Pasteis de Nata - Unicorns United

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate