Weekendt(r)ip naar de Champagne

Vier het leven en boek een reisje naar de Champagne. Inmiddels een van onze favoriete bestemmingen voor een lang weekend weg. Aanvankelijk waren we zelf wat sceptisch. Duur doen is niet echt ons ding, het goede leven wel. En dat goede leven proef je nu eenmaal goed in een glaasje bubbels. Daarom ontdekten wij het Champagnegebied rondom Épernay en delen we een aantal fijne adressen en handige tips. Met een sipje bescheidenheid en een vleugje gepoch.

Hoofdstad van de Champagne

Épernay wordt gezien als de historische hoofdstad van de Champagne. Natuurlijk moet je een bezoekje brengen aan de l’Avenue de Champagne waar veel grote champagnehuizen gevestigd zijn, zoals Mercier, Pol Roger, Pierrier-Jouët en Moët & Chandon. Onder de statige huizen bevindt zich een netwerk aan tunnels. In deze caves (vaak kilometers lang per champagnehuis) vindt het rijpingsproces plaats. Sommige champagnes liggen al tientallen jaren te rijpen en zich op te laden voor de perfecte gelegenheid.

I only drink champagne on two occasions. When I’m in love, and when I’m not.
– Coco Chanel

Route Touristique du Champagne

Na dit ietwat decadente, maar zeker vermakelijke gebeuren, rij je met gierende banden naar het charmantere platteland. Daar vind je de kleinere champagneboeren die hun druifjes met liefde bedruipen. Volg de D1: de Route Touristique du Champagne. Laat je niet misleiden door de naam. Normaliter als er Touristique op een bord staat, weten we niet hoe snel we rechtsomkeer moeten maken… Maar lang leve de uitzondering: volg gewoon de weg. Die leidt je via de wijnranken van Moët en Taittinger naar kleine ‘Vignerons Indépendant’.

Champagne - Unicorns United

 

Proeverijtje

Bij de meeste champagnehuizen die op de route liggen, bel je gewoon aan of loop je achterom voor een dégustation. Een proeverijtje dus. (Klein intermezzo: spreek van tevoren af wie de BOB is…) Enfin, soms krijg je ook te zien waar de druiven omgetoverd worden tot bubbels. Dan vertellen de wijnboeren vol overgave over hun vakmanschap. Of je hun verhaal in het Frans nu begrijpt of niet, we spreken allemaal de taal van de Champagne, dankzij een glaasje bubbels in de buik.

Champagne is the one thing that gives me zest when I feel tired.
– Brigitte Bardot

Uit de bakermat in de achterbak

Enfin, volg de kronkelige wegen langs de oevers van de Marne. Je komt langs dorpjes als Ay, Venteuil, Reuil en Vandières. Maak zeker een stop in Hautvillers, de bakermat van de Champagne. Monnik en kellenaar Dom Pérignon ontdekte volgens de verhalen in de achttiende eeuw de méthode champenoise. Hij ligt begraven in het prachtige kerkje Sint-Sindulphe. Vervolg je route en lunch onderweg in een lokale bistro en hop van champagnehuis naar champagnehuis. Je bent hier zo twee dagen zoet en dan is het moment daar: welke champagne gaat mee naar huis? Zorg dat er genoeg ruimte is in de achterbak. En natuurlijk óók op de achterbank. Ga er maar van uit dat je op de terugweg met een doos champagne op schoot zit. En zing uit volle borst mee met de krakerige klanken van de lokale radio: La Vie En Rose, La Vie En Rose, La Vie En Rose…. Merci Édith.

Champagne is the only wine that enhances a woman’s beauty.
– Madame Pompadour, mistress of King Louis XV. (1721 – 1764)

Leuke adresjes in Épernay en directe omgeving

Champagnehuis Daniel Etienne
Proeven en rondkijken bij de gezellige en goedlachse familie Etienne.
166 rue de Dizy, 51480 Cumières, Frankrijk. www.danieletienne.nl

Champagnehuis Tribaut
Een charmante champagnehuis dat uitkijkt op haar eigen wijngaarden.
88m rue d’Egyusgeun – PB 5, 51160 Hautvillers, Frankrijk. www.champagne.g.tribaut.com

l’Avenue de Champagne – Épernay
Toeristische attractie of niet, het is toch wel erg leuk om een rondleiding te volgen bij een van de grote champagnehuizen aan de Avenue de Champagne in Épernay. De kilometers aan caves is echt indrukwekkend. Je kunt online een rondleiding boeken. Of ter plekke kijken of er nog plek is. Wel tegen betaling, uiteraard.

Camping Municipal – Épernay
Zodra je het bordje Épernay voorbij rijdt, ga je bij de rotonde naar rechts en dan kom je bij de Camping Municipal d’Épernay. Het is een eenvoudige maar keurige camping. Leuk hoor: met je Champagne op de camping. Adres: Allée de Cumières, 51200 Épernay, Frankrijk.

Culinaire georganiseerde champagnereizen

Culinaire champagnereis – Les Riceys
Echte culies onder ons, die zich graag laten verrassen, houden van een goed verzorgd verblijf, genieten van de landelijke manier van leven, uiteraard met champagne; voor hen is er een speciale en verrassende Culinaire Champagnereis van Werelds Koken. Twee overnachtingen, drie dagen: 225,-. Kijk hier voor meer info.

Champagnereis – Reims
Miriam en Martha hebben allebei een passie voor lekker eten, mooie wijnen en reizen en zijn daarom begonnen met Cazebonne. Geen gewoon reisbureau, maar een reisbureau gespecialiseerd in reizen voor wijn- en fijnproevers. Bekijk de reis naar Reims (twee overnachtingen, drie dagen: 425),-  hier.

I hate champagne more than anything in the world next to Seven-Up.
– Elaine Dundy

Handig om te weten

  • De druivenranken staan in bloei in augustus en september. Dan is het gebied het mooist. Maar, dan kan het ook vrij druk zijn.
  • In september worden de druiven geplukt. Dit wil je eigenlijk wel een keer van dichtbij zien!
  • In Épernay kun je veel informatie over de champagnehuizen vinden bij het Office du Tourisme. Avenue de Champagne 7.
  • De Fransen houden van een lunchpauze. Bezoek de champagnehuizen dus in de ochtend of middag, want anders kan het zijn dat je voor een dichte deur staat.
  • Bij de grote champagnehuizen koop je een fles vanaf circa 40,- Bij de kleine champagneboeren vanaf ongeveer 15 euro.
  • Het is handig om met de auto te gaan. Je hebt vervoer nodig om je te verplaatsen in het gebied. Spreek wel even af wie de BOB is.

Wij gingen shabby chic; met een Volkswagen T2 Westfalia camper. Lekker veel ruimte voor het transport van dozen.

Bereid je extra goed voor op een tripje Champagne en lees onze feestelijke proost aan informatie: de Champagne nice-to-knows. Veel plezier alvast!

Champagne - Unicorns United

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate