Even-helemaal-niets-vakantie: Domaine Saint Fort

Zes jaar geleden kochten Hans en Annelies een vervallen pand in het Franse Lauzerte. Met noeste arbeid en heel veel liefde transformeerden zij het tot het prachtige Domaine Saint Fort. Het is een landgoed op een glooiende heuvel met charmante chambres d’hôtes, een romantische gîte, een zwembad met uitzicht op de vallei en een buitenkeuken voor de table d’hôtes. Je weet wel, zo’n plek waar je komt en liever niet meer weg gaat. Annelies vertelt hoe zij huis en haard in Nederland achterlieten en een thuis voor henzelf, hun gasten en hun Pyrenese berghond Floris (de Saint Fort) bouwden.

Beslissing in 30 seconden

“In 2008 brak de crisis uit. In 2009 trof de crisis ook het bedrijf waar ik werkte, dus ik was op zoek naar een andere baan. Na een dag werken kwam ik thuis. Hans en ik zaten in de tuin en Hans zei: “Wat dacht je ervan om naar Frankrijk te gaan? Denk er maar eens over na.” Dertig seconden later, was mijn antwoord: “Gedaan. Dat wil ik wel.”

Kale bende

“Omdat ik vaak op vakantie was geweest in de prachtige Lot en Tarn-et-Garonne besloten we ons op die regio te richten. We zijn op internet gaan zoeken naar huizen, hebben afspraken met makelaars gemaakt en huurden twee weken een huis in Frankrijk. Een makelaar in Cahors tipte ons op een huis in Lauzerte. Het was werkelijk prachtig want het lag op een heuvel, met uitzicht op een vallei. Al toonde het in eerste instantie als een kale bende. Het was er ijzig koud. Op de bovenverdieping waren geen muren, vloeren en plafonds en de schuur was een groot zwart gat. Toch was Hans op slag verliefd. Hij zag direct de potentie. Ik niet. Er moest nog zoveel aan gebeuren. Toen kon ik niet bedenken dat ik zelf muren kon bouwen en kon tegelen. Ieder huis dat we daarna bezochten viel compleet in het niet.”

Hans was op slag verliefd. Hij zag direct de potentie. Ik niet.

Shit, we hebben een huis!

“Na wikken en wegen besloten we een bod te doen. Enkelen uren later, kwam er al een tegenbod. Spannend, het biedingsproces was begonnen! Tot onze stomme verbazing werden we de volgende ochtend weer door de makelaar gebeld. Ons laatste bod was geaccepteerd. Met gierende banden zijn we naar Cahors gereden om de papieren te tekenen bij de notaris. We stapten naar buiten en dachten “Shit, we hebben een huis!” In Nederland moesten we nog veel regelen. We hebben het huis in Rotterdam te koop gezet, we zijn getrouwd, hebben een geweldig feest gegeven en drie maanden later reden we bepakt en bezakt met een busje en auto vol spullen naar Frankrijk.”

Domaine Saint Fort - Unicorns United

 

We overtroffen onszelf

Het eerste jaar hebben we de basis van de chambres d’hôtes in orde gemaakt. Twee tweepersoonskamers en een familiekamer op de bovenverdieping. Het tweede jaar hebben we een zwembad aangelegd, de gîte op het terrein afgebroken en opnieuw opgebouwd, een gastenruimte met buitenkeuken gemaakt, en de tuin en wegen op het terrein aangelegd. We hebben bijna alles zelf gedaan. Stuken? Badkamers tegelen? Een pad aanleggen? Het was allemaal nieuw voor ons. En we hebben het gedaan. We overtroffen onszelf. Zodra er een kamer klaar was, vierden we dat zittend op de grond van de kamer, met een goed glas wijn. Even voelen hoe de kamer voelde.”

“Allemachtig, is dit allemaal van ons?”

“Heel vaak dacht ik: “Allemachtig, is dit allemaal van ons?”. Nu ben ik er na zes jaar een beetje aan gewend. Alhoewel, het gebeurt me nog vaak genoeg dat ik boodschappen heb gedaan (red. in een charmante citroengele oldtimer 2CV) en op de terugweg ons landgoed op de heuvel zie liggen en denk: “Dit hebben we toch maar mooi samen hier neergezet.”

Domaine Saint Fort - Unicorns United

 

De mooiste baan ooit

“Het is de mooiste baan die ik ooit heb gehad. Het is ons bedrijf en we maken zelf de beslissingen. Het is een way of life. Alles is anders dan in Nederland. Ik vond het heel fijn dat ik niet meer iedere ochtend naar ‘werk’ moest. We hebben hier echt minder stress. Alles is gemakkelijker. Kijk naar mijn kleding; hier heb ik gewoon een aantal spijkerbroeken en katoenen jurken van de markt die vooral makkelijk wasbaar moeten zijn. Het is niet modieus. Dat hoeft hier ook niet. Al zou ik deze jurkjes overigens weer niet aantrekken als ik in Nederland ben. Zo ijdel ben ik dan ook wel weer.”

“Mensen denken vaak dat het runnen van een B&B een romantisch sprookje is. Dat is het niet. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die een B&B avontuur aangaan met die instelling en die donderen snel van hun roze wolk. Het is echt gewoon keihard werken. Vroeg op, laat naar bed, het mensen naar de zin maken, kamers schoonmaken, koken voor de table d’hôtes, het terrein bijhouden, de administratie doen, en ga zo maar door. Zeker in juli en augustus is het zeven dagen per week hard aanpoten. Gelukkig werpt het harde werken zijn vruchten af. We krijgen ontzettend mooie reviews en we worden goed gewaardeerd op websites zoals Zoover en Booking.com.”

Zwembad DomaineSaintFort - Unicorns United

Voldoening

“Dit leven biedt ons heel veel voldoening. Alle gasten zijn vrolijk, ze hebben vakantie en komen hier tot rust. Sommigen hebben het hier zo naar hun zin dat ze na vijf dagen het nabijgelegen dorp Lauzerte niet eens hebben gezien. En ik lieg niet, we hebben regelmatig gasten die vragen waar we onze bedden gekocht hebben, “want ze slapen zo lekker”. Het is niet het bed. Wij geloven dat de goede nachtrust komt door de rust die ze hier ervaren.”

IMG_2909

 

Groot compliment

“Het mooiste compliment dat we hebben gekregen is van een jong stel dat hier verbleef met hun eenjarige zoontje Emiel. Wij zeiden: “Waarom gaan jullie samen niet eens lekker uit eten en dan passen wij op Emiel.” En dat deden ze! Emiel was in korte tijd zo vertrouwd met ons, dat het een heel groot compliment is dat mensen hun kind aan je toevertrouwen. We kregen toevallig deze week bericht dat ze deze zomer weer willen komen. Emiel heeft inmiddels ook een broertje, dus ze komen gezellig met z’n vieren. En iemand zei “Je kunt beter bij Annelies eten dan bij een restaurant in de buurt.” Ja, dan voel je je best gevleid.”

Overal staan de ramen open, het licht schijnt door de ramen, het hele huis komt tot leven.

Het huis komt tot leven

“We genieten altijd ontzettend van de drukke maanden in het hoogseizoen. De kinderen hebben plezier met elkaar en spelen in de buitenkeuken. Al het Lego ligt dan op de grond en dat laten we lekker liggen. Daar stofzuigen we wel omheen. We genieten van die bedrijvigheid. Het hele huis komt tot leven. Dat is zo mooi. Dat is meer dan we hadden durven hopen.” Als we haar vragen of ze het op dezelfde manier zo weer zouden doen, zegt Annelies vol overtuiging “Ja!”. Ze neemt een slokje van haar wijn en er verschijnt een grote tevreden glimlach op haar gezicht.

Domaine Saint Fort = Unicorns United

Tips voor het starten van een B&B

Kriebelt het om een B&B in Frankrijk te starten? Dan hebben Hans en Annelies aantal handige tips voor je.

1. Spreek de taal. Zeker in Frankrijk helpt het ontzettend als je Frans spreekt. Niet iedereen spreekt goed Engels en bovendien zijn ze sneller van je gecharmeerd als ze zien dat je je best doet om hun taal te spreken. En dat helpt als je daar een bedrijf wilt starten.
2. Maak een business plan: bedenk goed wat je wilt zijn, wat je wilt uitstralen, welke services daar bij passen en zorg dat je financiën tot in de puntjes op orde zijn.
3. Stel realistische doelen. Wees ambitieus, maar kijk in eerste instantie naar wat mogelijk is, en droom vanaf daar verder.

Racen naar de rust van het Domaine Saint Fort

Wil je vooral even helemaal niets, dus zeker geen B&B starten? Boek dan op je gemak (maar wacht niet te lang, want voor je het weet zitten ze vol) een heerlijk verblijf op het Domaine Saint Fort. Kijk voor meer info op www.domainesaintfort.com. Fijne vakantie!

IMG_2155IMG_2747IMG_2141

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Comments

  1. Avatar
    Caro van de Graaf Reply

    Wij kunnen het ten zeerste aanbevelen, 2 x per jaar.

Reageer

Navigate