Hashtag Workmode over girlbosses, digital creatives en de ideale werkplek

Emilie Sobels, co-founder en voormalig fashion director van het online platform Fashiolista, startte in juni 2015 haar eigen bedrijf: Hashtag Workmode. Een fysieke plek waar vrouwelijke online influencers en digital creatives een werkplek kunnen huren in Amsterdam en Rotterdam. Hashtag Workmode noemt deze ondernemende vrouwen girlbosses.

Ajgul is haar rechterhand. Ik ontmoet deze opgewekte, ambitieuze en charmante dame op het kantoor in Rotterdam en stap in de wereld van de girlbosses. Dit is de plek waar fitgirls, fotografen, bloggers, community managers, content curators, tassen- en juwelenontwerpers de wereld veroveren. En misschien jij dus ook wel ooit?

Girlbosses around the world are discovering their entrepreneurial side and it’s time to celebrate that those little girls with dreams, have become women with vision. – Hashtag Workmode

Vertel! Wie ben jij?

“Ik ben Ajgul en ik werk vanaf het begin bij Hashtag Workmode in Amsterdam. Voordat de kantoordeuren echt open gingen was ik al aan boord. Ik heb Emilie ontmoet bij mijn opleiding Mode en Mediastyling. Vanuit haar toenmalige baan bij Fashiolista hield ze daar een toespraak en vertelde dat ze haar eigen bedrijf ging starten: Hashtag Workmode. Een co-working space voor vrouwelijke online influencers en digital creatives. Ik dacht : ”daar wil ik werken!” en ben direct op haar afgestapt. Ik was toen 24, had nog geen werkervaring, maar bood aan om twee dagen stage te lopen. Ze reageerde heel positief. Niet veel later kreeg ik een mail van haar. Een kop koffie en een goede klik later, mocht ik me aansluiten bij Hashtag Workmode waar ik nu werk als operational manager.”

9 to 5 of 5 to 9

“Het is geen traditionele 9 tot 5 baan voor een baas. Mensen vragen regelmatig aan me wat ik doe en waar ik werk, omdat het er niet uitziet als werk. Dat klopt! Natuurlijk werken we keihard maar we vinden het werk dan ook ontzettend leuk. In de trein, ’s avonds, in het weekend en als ik op vakantie ben, beantwoord ik nog steeds mijn mail. Het is zo leuk dat ik daar ook in mijn vrije tijd graag tijd in wil steken. Het is een droombaan!”

Bij jullie werken dus girlbosses. Wat is een girlboss?

“Vrouwen die hun droom achterna gaan. Vrouwen die iets willen, ervoor gaan, ongeacht hoe hard ze hiervoor moeten werken. Vrouwen die de ballen hebben om hun baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. Ik merk aan heel veel vrouwen die bij Hashtag Workmode zijn aangesloten dat ze ‘leven’ voor hun werk. Niet omdat het moet, maar omdat ze er blij van worden. Ze werken avonden en weekenden door. Maar is het op een dinsdag mooi weer, dan besluiten ze ook naar het strand te gaan. They work hard and play hard. Ze werken wanneer het voor hen het beste werkt.”

Wie werken hier?

“Vrouwen, digital creatives die zich begeven in de online wereld. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde werktaal spreekt zodat je begrijpt van elkaar waar je mee bezig bent. Vaak zijn het vrouwen die niet thuis kunnen werken en die het zat zijn om van het ene café naar het andere café te gaan. Ze groeien met hun bedrijf en willen een vaste plek. Ook zijn er vrouwen die het alleen werken eenzaam vinden. Hier kom je binnen op een plek die bruist en dat is fijn voor ze.”

There’s no time for bullshit when you’re building an empire – Hashtag Workmode

Hoe kom je in aanmerking voor een werkplek bij Hashtag Workmode?

“Het belangrijkste is dat je een vrouw bent. En wij moeten wat kunnen toevoegen aan waar jij mee bezig bent en jij iets aan de dames die bij Hashtag Workmode zijn aangesloten. We hebben twee verschillende contracten. Mensen kunnen een contract van drie maanden of van zes maanden afsluiten. En ze kunnen kiezen voor een vaste plek aan een bureau of een flexplek. Als je kiest voor een vaste plek, dan is die ook echt van jou. Je kunt je spulletjes neerzetten en ze laten staan. In beide gevallen heb je 24/7 toegang tot de werkruimte.”

Ieder werkt voor zichzelf. Wat doen jullie samen?

“We organiseren evenementen waardoor er kruisbestuiving ontstaat. Binnenkort is er een speeddate, waar de vrouwen kort met elkaar kunnen delen waar ze op dit moment mee bezig zijn. Wie weet kunnen ze elkaar verder helpen. Ook leren nieuwe mensen iedereen op deze manier kennen. Daarnaast organiseert een van de dames regelmatig een ontbijtsessie en we lunchen hier iedere dag heel gezellig met elkaar aan de grote tafel.”

Life is short. Work somewhere awesome. – Hashtag Workmode

Komt iedereen in aanmerking?

“Nee, het gebeurt dat we na een kennismaking tot de conclusie komen dat wij onvoldoende voor iemand kunnen betekenen en vice versa.”

En de mannen?

“Hashtag Workmode is echt alleen voor vrouwen. Ik merk wel dat als ik tegen mannen over mijn werk vertel, dat ze dan erg geïnteresseerd zijn in wat ik doe, op de website gaan kijken om te zien welke vrouwen er bij ons werken en stiekem polsen of ze toch niet eens een dagje bij ons op kantoor mogen komen werken.”

Hoe ziet de ideale werkplek eruit?

“Ik denk dat wij die zelf hebben gecreëerd. We hebben goede voorzieningen zoals goede bureaus, stoelen, snel internet. Dat is de basis. Wat we ook belangrijk vinden is dat er een relaxte loungeplek is, waar je je even terug kunt trekken en uit kunt blazen. De grote lunchtafel is er voor gezamenlijke lunches maar ook voor meetings die de dames hebben met externen. Wat ook leuk om te vertellen is, is dat er veel planten zijn op de drie locaties. Emilie heeft een grote liefde voor planten. Dat heeft ze van haar vader meegekregen. En we creëren een omgeving die instagrammable is. Ieder plekje, hoekje, stukje van ons kantoor is instagrammable. Daarom verbouwen we ook regelmatig de boel om weer een nieuwe mooie foto te maken. Instagram is een belangrijk kanaal, en alles wat instagrammable is, is tenslotte mooi en in zo’n omgeving wil je graag werken. Oh ja, en we hebben natuurlijk heerlijke thee en goede koffie.”

Terwijl we het gesprek afronden, komt ook de laatste girlboss die nog in het pand was Ajgul gedag zeggen. Het is fitgirl Esmee Trouw (www.esmeetrouw.com). Ajgul zwaait haar gedag en roept nog na: “Succes lieverd!” Ze is duidelijk op de hoogte van waar Esmee nu mee bezig is. Als ik Ajgul vervolgens vraag naar de potten vol gezonde ontbijtproducten op de koelkast, vertelt ze dat Esmee die meeneemt voor de andere girlbosses. En dat de girlbosses zo allemaal een beetje voor elkaar zorgen.

Wat me duidelijk wordt, is dat Hashtag Workmode uitgaat van de kracht van de vrouw. Geen kippenhokken, sappige roddels, jaloerse blikken of misgunnen. Deze vrouwen zetten elkaar juist in hun kracht. Ze maken elkaar beter door te vertrouwen op hun intuïtie, zelfstandigheid, creativiteit en vooral door op de juiste momenten samen te werken.

Nadat ik Ajgul gedag heb gezegd en in de lift sta, bedenk ik me dat ik onder de indruk ben van deze jonge, sterke, intelligente powervrouw. En ik heb grote bewondering voor het gedachtegoed van Hashtag Workmode. They empower vrouwen. Als ik vervolgens de straat op stap en aankom bij de hoek van de bruisende Witte de Withstraat, komt ineens Beyonce even om de hoek kijken in mijn hersenpan. “Who run the world? Girls!”

Ben jij een girlboss?

Denk je dat je de juiste fit bent voor Hashtag Workmode, neem dan een kijkje op hun website: www.hashtagworkmode.com. Vergeet ook niet hun Instagram te volgen voor daily updates.

Fotocredits: Hashtag Workmode

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate