Het fitte en fabuleuze leven van Tessa

Het schrijven van mijn verhaal over mijn mate van fitheid en fabuleusheid is confronterend. Ik ben zeg maar niet het type fit maar futloos en een fart als het gaat om fabulousness. Mijn lijf behandel ik niet als een tempel en hashtag #fitisdesjit #fitgirl en #gojibessen zijn zeg maar niet aan mijn besteed. Ik kan mijn verhaal vol zelfspot schrijven, dat is wel zo makkelijk. Dan hebben jij als lezer en ik als schrijver er allebei nog een beetje lol in. Of ik kan het als een serieuze uitnodiging aan mezelf schrijven om wat te veranderen, en misschien ook wel aan jou. Een beetje van beiden dan maar.

Kotsen bij de shuttle run test

Wat ik me continu afvraag is waar toch dat sportieve meisje is gebleven dat het snelste klasgenootje eruit wilde lopen bij de sprint – en daarin slaagde? Die tot kotsend aan toe de hoogste trap haalde bij de shuttle run test? Die een knetter van een backhand had bij tennis en werd uitgenodigd voor de bondstraining? Die – wat niemand ooit achter mijn drukke persoontje had gezocht – zelfs het geduld had voor de denksport schaken. En die vol passie jazz, urban, hip hop, ballroom, latin en tap danste? Sport, dat was wel aan mij besteed.

Ik lakte elke dag mijn nagels terwijl ik lak had aan huiswerk.

Tiener-thuis-Spa

Qua fabulousness zat het ook wel snor. Ik rockte een Rotterdams hip kort kapseltje, combineerde shirtjes met bloemen en tijgerprints, lakte elke dag mijn nagels terwijl ik lak had aan huiswerk, experimenteerde met zelfgemaakte maskertjes en kapte tot groot ongenoegen van mijn ouders zelf mijn haar met neef Melwin. Oké, dat was misschien minder een succes, maar ik vond het leuk om mezelf te verzorgen.

Bolle billen

Een sportief keerpunt was de start van mijn studie. Tijdens de eerste dag van de studie zeiden de ouderejaars tegen alle verse spruiten: “Kijk nog maar eens goed in de spiegel, want als je over 4 jaar het pand hier verlaat, ben je niet alleen een diploma rijker, maar ook een paar kilo’s.” Ik begon de studie als rank meisje, weliswaar met een set goede Hollandse heupen en bolle billen, maar ik was inderdaad echt ‘wat voller’ geworden.

Ik kwam negentien kilo aan, maar wat maakte het uit: ik had een prachtige baby op de wereld gezet.

Jojo

In de jaren erna viel ik vijf kilo af en kwam ik weer vijf kilo aan. Al jojo’end en yolo’end ging ik door het leven. Die vijf kilo was een marge die prima bij me paste. Tot ik zwanger werd. Ik kwam negentien kilo aan, maar wat maakte het uit: ik had een prachtige baby op de wereld gezet. Toen babylief peuter werd, kon ik me niet meer verschuilen achter ‘zwangerschapskilo’s’. Ik besloot weer te gaan diëten, viel vijftien kilo af, en je raadt het goed, ik kwam er weer zestien kilo aan.

Ik ben een jonge moeder die meer lijkt op een jonge moeke.

Schaamparagraaf

Als ik nu in de spiegel kijk, zie ik nog steeds een rank meisje die ‘wat’ voller is geworden. Pas op een foto zie ik de werkelijkheid. De rankheid is nergens meer te bekennen. Ik ben een jonge moeder die meer lijkt op een jonge moeke. Want ook de tijgerprintjes zijn ingeruild door alles verhullende truien. Vooruit: een subtiel tijgerkraagje die tot bovenaan dicht is geknoopt piept onder de trui uit, om nog een beetje mee te doen. Ik zeg dat ik er vrede mee heb, maar dat is een bullshitexcuus om mijn slechte gewoonten geen halt toe te roepen. En ik heb er nogal wat. Ik drink vooral veel suikers uit blikjes Chocomel, Fanta en Red Bull. Snelle suikers, die in combinatie met een structureel slaapgebrek, leiden tot cravings naar nieuwe snelle suikers. Hallo vicieuze cirkel! Dan heb ik het nog niet eens over zoete popcorn, B&J Cookie Dough en witte boterhammen met speculaas…

Topsport

Los van een kickboxlesje zonder regelmaat en een eenmalige hardloopgril, sport ik weinig. Toch voelt het alsof ik topsport beoefen op het hoogte niveau. Ik werk vier dagen per week, run samen met twee kanjers deze site, dans, bouw en sjouw met mijn kleine puberpeuter, scheur door het land voor tal aan zakelijke en sociale gatherings, gooi de stofzuiger nog even door het huis, sleep met kilo’s was en heb me in een vlaag van verstandsverbijstering opgegeven voor drie werkgroepjes in de straat en buurt. Dit alles doe ik terwijl ik met zeiknatte haren de deur uit loop en in de auto nog even mijn lipstick (blufstick) schuin stift, onder het mom van ‘Put on some lipstick and pretend to be psyched’. Cruella de Vil is er niets bij. Wat dan wel weer leuk is, is dat als ik een keer echt aandacht aan mijzelf besteed, dat ik dan overladen wordt met complimentjes.

Momenteel ben ik niet helemaal lost, maar zit ook nog niet helemaal goed op de hot & healthy-rit.

Het roer om

Zo goed als ik voor mijn meisje zorg, zo slecht zorg ik voor mijzelf. Als iemand mij toch kon vertellen waar die knop zit? Maar ik ben de enige die het weet. Momenteel ben ik niet helemaal lost, maar zit ook nog niet helemaal goed op de hot & healthy-rit. Esther schreef eerder dat LINDA.lijnt gaat afvallen vanaf maandag 20 maart. TESSA.lijnt ook. Niet alleen voor de kilo’s, maar voor mijn gezondheid en om mijzelf weer te herkennen op de foto. En dan volgt die fabulousness die ik nu even kwijt bent, vast vanzelf. Ik moet daar even groot voor zijn, en hou me vast aan de volgende woorden van Kim:

Ik zet opzij
wat me niet meer dient,
wat me niet verder brengt,
wat ik nu wel gewend
en wat me niet langer laat groeien.

 

Daar ga ik: op weg naar een Fit & Fab Tess, op zoek naar mijn inner-Sasha-Fierce. Met behulp van (altijd in tijden van nood) muzikale ondersteuning van Destiny’s Child’s Survivor. En jij? Hoe zit het met jouw fit- en fabulousness?

Tessa

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 Comments

Reageer

Navigate