Niet langer kledingstress voor het sollicitatiegesprek

Irene maakt gelukkig door te zorgen dat je lekker in je vel zit. Ze ‘leest’ kledingkasten en adviseert welke stijl, kleur en vormen het beste bij je passen. Daarnaast vist ze eventuele onderliggende problemen op en coacht ze je naar innerlijk geluk. Maar wat als ze zelf een belangrijke sollicitatie heeft? Stress met haar mee en leer van haar tips.

Ik heb niks om aan te trekken!

Irene vertelt: Yes! Ik maak een dansje van vreugde. Ik ben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor de baan die ik altijd al wilde hebben. Mijn leven staat ineens op het punt van veranderen. Wat zeg ik: mijn leven staat op het punt van beginnen!

Enthousiast pak ik mijn computer en ik ga alvast de website van mijn toekomstige baas uitpluizen. En de LinkedIn-pagina van de directeur waar ik een gesprek mee zal hebben. Oei, de moed zakt me direct in mijn schoenen, wat een streng gezicht. Het lijkt me een heel formele en zakelijke man. Ik tuur op zijn pagina en zie dat hij niet de minste is.

Ik word zenuwachtig, een gevoel van twijfel en onzekerheid overvalt me. Ik weet dat het bedrijf een informele sfeer heeft, maar om nou in een frivool jurkje bij de directeur te verschijnen, lijkt me niet de beste keuze. Wat moet ik aan? Ik krijg een acute stressaanval.

Mijn leven hangt er niet van af

Een sollicitatiegesprek is net als een eerste date: ver-schrik-ke-lijk! Een mantelpakje, wat ik overigens niet heb, is misschien ook wat overdreven. Mijn groene truitje, is dat een optie? Nope, met zo’n decolleté denkt hij straks nog dat ik hem wil versieren. Mijn donkerblauwe pak is de meest veilige optie. Ik loop naar mijn kledingkast en trek het aan. Ik draai voor de spiegel. Het is een prima pak, maar ik voel me er degelijk in. Zo ben ik niet. Ik MOET de stad in! Ik heb niks om aan te trekken!

Ik roep mezelf tot de orde. Het gaat om een baan. Mijn leven hangt er niet van af. Ik vergeet altijd zo snel wat ik wil en waar ik voor sta. Bij welke bedrijfscultuur voel ik me goed? Welke eerste indruk wil ik maken?

Kom maar op met die baan

‘Mevrouw, de directeur is klaar om u te woord te staan.’  Ik sta op, trek mijn zwarte, leren kokerrok recht, klaar om te vlammen. Met opgeheven hoofd ga ik op weg naar de directeur. Nadat ik toch nog een knoopje van mijn bloesje dicht heb gedaan, laat ik met een zelfverzekerde klop op de deur weten dat ik er ben. Nadat zijn ‘binnen’ heeft geklonken, stap ik over de drempel. Als eerste ziet meneer de strenge directeur mijn voeten, gestoken in mijn hysterische leopard hakken. Dit ben ik en kom maar op met die baan!

Tips voor een verpletterende eerste zakelijke indruk

Ga je op gesprek bij een advocatenkantoor, een bank of een verzekeringsmaatschappij, dan kies je voor blauw of grijs. Meld je je voor een marketingfunctie, kleed je dan creatief. Ga niet voor een te kort rokje en strijk je kleding. Deze tips kennen we allemaal wel, maar ik daag je uit om je kleding aan te passen aan jezelf. Als je dat doet, dan zul je zien dat je geen enkele ‘wat trek ik aan sollicitatie’-stress meer hebt.

  • Neem niet het bedrijf als uitgangspunt, maar begin voor de verandering eens bij jezelf. Jij staat tenslotte 24/7 centraal in je eigen leven. Waar wil jij werken? In welke bedrijfscultuur voel jij je het meest op je gemak?
  • Vraag aan vijf mensen, bij voorkeur in jouw zakelijke omgeving die je nog niet heel lang kent, wat ze van jou denken of wat ze dachten toen ze jou voor het eerst zagen. Als je al een idee hebt van wat je op je gesprek aan wilt doen, trek dit setje dan alvast aan.
  • Lees de vacature nog eens goed door. Welke eigenschappen denk je dat je moet hebben om deze functie goed uit te kunnen voeren?
  • Leg de feedback die je van je collega’s hebt gehad en de eigenschappen waarvan jij denkt dat je ze nodig hebt in jouw droombaan, naast elkaar. Als er een verschil in zit, dan kun je door middel van kleur je eerste indruk manipuleren en jezelf laten zien.
  • Gebruik als basis een nette broek of rok, een bloes en een paar hakken of nette platte schoenen. Ga los met kleur of een print. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je als zuurstok de deur uit gaat, dus gebruik je een opvallende kleur in je broek, bloes of schoenen. Hou de rest rustig.
  • Hou voor ogen dat je met een zwart of wit bloesje te sterk naar voren kunt komen of dat je juist te onopvallend bent.
  • Kom je arrogant over, maar wil je wel doortastend overkomen? Trek dan geen zwart aan. Gebruik dan liever grijs of een heldere, wat fellere kleur.
  • Kom je te lief en onopvallend over en heb je wat meer pit nodig om jouw droombaan binnen te halen, gebruik dan een wat donkerdere kleur of ook weer een wat fellere kleur en geen pasteltinten.
  • Vind je het lastig om te bepalen welke kleur jou goed staat, gebruik dan een kleur waar je vriendinnen van zeggen dat die je goed staat.
  • Kunnen je vriendinnen je niet helpen dan heb je geluk want de volgende kleuren staan iedereen: grijsblauw, grijs, lavendelblauw, koraalrood, crème wit, marineblauw, petrol, turkoois en denim.

Kortom, trek kleding aan die netjes is, maar waar jij je goed bij voelt en die jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Voel jij je goed bij je luipaardhakken? Trek deze dan vooral aan! Wedden dat je je droombaan zo in de pocket hebt!

Reageer

Navigate