Stadsverlichting: verbeter de wereld, begin met niets doen + winactie

Misschien is het de afgelopen weken wel actueler dan ooit: in een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een huiskamercultuur van saamhorigheid stimuleren. Hoe? Elke tweede zondag van de maand wordt in inmiddels 945 huiskamers (821 in Nederland en de rest over de wereld) samen gemediteerd, tussen 20.00 en 21.00 uur. “Om een cultuur van verlichting te stimuleren”. Dat klinkt wellicht wat zwaar, alsof je alleen mee kunt doen als je elk jaar een maand in een klooster in Tibet te vinden bent. Maar het is juist het tegenovergestelde. Door samen stil te zijn, door niets te doen en simpelweg te zijn, kun je een positief effect hebben. Excuse me?! Tell me more!

Bezoek een huiskamer

“Als mensen samen stil zijn, hebben zij een harmoniserend effect op hun omgeving, zo blijkt uit onderzoek. In steden waar regelmatig wordt gemediteerd, is er minder criminaliteit, is het minder druk op de spoedeisende hulp en zijn minder verkeersongevallen. Voor een betere wereld hoef je de straat niet op. Je bent effectiever als je samen stil bent”, legt Tijn Touber uit. Tijn is meditatieleraar, inspirator, muzikant, oprichter van Lois Lane, schrijver van bestsellers als Spoedcursus Verlichting én initiatiefnemer van Stadsverlichting. Je kunt op twee manieren mee doen aan Stadsverlichting: of je bezoekt een huiskamer, óf, voor wie een stapje verder durft; je stelt je eigen huiskamer open.

Stadsverlichting zorgt ervoor dat je weer mandarijntjes deelt met je buren.
– Nina Beem

Ervaringsdeskundigen

“We doen nog steeds mee omdat we graag resoneren met alles wat er is en liefde verspreiden naar alle wezens zonder uitzondering”, zegt Ronald Gerdingh, die al ruim vijf jaar samen met zijn vrouw Lenneke hun huiskamer in Breda openstelt. “Stadsverlichting zorgt ervoor dat je weer mandarijntjes deelt met je buren, een grote maandelijkse schoonmaak houdt in je hoofd, gezellige vreemde mensen over de vloer krijgt die ook weer koekjes meebrengen en natuurlijk liefde en coherentie in da Neighbourhood!’ aldus Nina Beem, danseres, theatermaakster en Stadsverlichter in Amsterdam.

Iedereen is in zijn kern verlicht. – Tijn Touber

Pure bliss

En hoe zit het nou met die verlichting? Bereik je dat op de zondagavond? Ach ja. Daar raken we precies de kern van Tijns visie: iedereen is in zijn kern verlicht. “We zijn het alleen in het dagelijks leven kwijt geraakt. Verlichting is je oorspronkelijke natuur en het is zelfs moeilijker om niet verlicht te zijn dan het wel te zijn”. Dit doet me denken aan een grappig moment na een week Stilteretraite, ook bij Tijn. Na een week van afzien op een meditatiekussen én prachtige momenten van pure bliss, stap ik in de auto terug naar de stad. Mijn oog valt op een billboard van Veilig Verkeer Nederland. Met de vraag: “Verlichting in orde?”. Ik schiet keihard in de lach, voor het eerst in die week maak ik geluid. En zelfs al bereik je geen verlichting en al doe je het niet voor een betere wereld, dan nog is het een uur gratis en voor niets me-time. Tot jezelf komen. Je welkom voelen voor een uur stilte en ontspanning, zodat je je weer thuis kunt voelen – bij jezelf, bij elkaar en in je leefomgeving. Eén uur in de maand dus helemaal niets doen. En daarmee heel veel.

Verlicht ook de stad

Wil je meedoen of je eigen huiskamer op de kaart zetten? Kijk op: stadsverlichting.nu of citiesoflight.org. We vinden het geweldig als je hieronder je ervaring wilt delen! Of lees het boek Stadsverlichting. Verander de wereld vanuit je huiskamer. Ga naar: awbruna.nl/boek/stadsverlichting/

Win het boek!

Wil je het boek Stadsverlichting t.w.v. 12,50 euro winnen? Namens A.W. Bruna mogen we twee gesigneerde exemplaren weggeven! Wat moet je doen?

Laat hieronder of op het desbetreffende bericht op Instagram of Facebook een berichtje achter als je het boek wilt winnen. En neem natuurlijk eens een kijkje in de mooie boekenshop van A.W. Bruna. We maken zaterdag 3 december de winnaar bekend.

Wie weet doe jij straks Even. Helemaal. Niets. anders dan vanuit je huiskamer de wereld veranderen.

De winnaars zijn Cathelijne en Anna en worden op de hoogte gesteld. Iedereen bedankt voor het meedoen!

Stadsverlichting Tijn en Kris Touber - Unicorns United

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 Comments

  1. Avatar

    Ja! Ik wil het! Van vriendinnetje Tessa kreeg ik ooit, heel lang geleden, Tijns’ boek ‘spoedcursus verlichting’, waarna ik een prachtige stilteretraite bij hem volgde. En vorig jaar bezocht ik ‘kerstverlichting’ in Breda – een initiatief vanuit ‘stadsverlichting’. Met zo’n 200 mensen (en 2 x zoveel kaarslicht) waren we een uur stil, midden in een park in de stad. Zó cool en magisch… Te zijn. Van human-doing naar human-being, schrijft Tijn. Dus. Doe mij t boek maar. Kan ik daar verder op oefenen :).

  2. Avatar

    Stadsverlichting heeft een magische werking op me.
    Elke zondag zitten we met een grote groep in de Nieuwe Yogaschool in de Jordaan, Amsterdam in stilte. Een uur verbondenheid. Verbinding met dat wat we echt zijn ?❤️ en daarna een kruidenthee, en ik sluit vol dankbaarheid de week af. ✨ eline

Reageer

Navigate