Tijd voor een financiële detox | Win het boek

Finance. Voor menig vrouw een oersaai en soms zelfs nodeloos ingewikkeld onderwerp. Van woorden als hypotheekrenteaftrek, box 1 en ouderschapsbijdrage schieten de vlekken in de nek. Dankzij Joëlla en Nathalie van How 2 Spend It worden geldzaken weer een stuk aangenamer, en zelfs echt leuk gemaakt. Ze combineren lifestyle en finance en praten klare taal. Wil je weten wat een nanny kost, hoe je als ZZP’er makkelijker een huis kunt kopen of wat voor bedrag je geeft aan een bruidspaar? Zij hebben het antwoord en die kun je vinden op hun site en in hun nieuwe boek De Financiële Detox. En jawel – je kunt het boek bij ons winnen!

Financial failures

Want, laten we het zo zeggen; in onze persoonlijke financiën blinken we niet uit. Gelukkig heeft Esther een man die haar uitgaven in de tang houdt, Anouk heeft een groot gapend gat in haar hand en Tessa houdt aan het einde van haar geld regelmatig een stukje maand over. Hoog tijd om in gesprek te gaan met Joëlla en Nathalie, tijdens de boeklancering bij Flat White in Rotterdam, waar heerlijke ontbijtjes worden geserveerd door Pixels & Kruimels.

 – onderaan het artikel vind je de winactie – 

Eerst even voorstellen

Voordat Joëlla met Nathalie How 2 Spend It startte, werkte ze in de financiële branche. Ze heeft zelfs een eigen bedrijf gehad dat mensen hielp met financiële problemen. Nathalie was aanvankelijk niet zo financieel aangelegd. Voor een master verdiepte ze zich in het onderwerp ‘vrouwen en geld’. Tijdens een avond die ze organiseerde ontmoette ze Joëlla. Het was Love at the first finance. Ze merkten allebei dat geld een frustrerend of zelfs blokkerend onderwerp kan zijn voor mensen en dat er geen enkele site over financiën was die hen aansprak. Ze besloten er zelf een te starten om die blokkade op te heffen en geld vóór je laten werken. Ze combineren financiën met onderwerpen zoals wonen, ondernemen, werken, relaties en kinderen op hun site www.How2SpendIt.nl, where lifestyle meets finance. Precies wat we nodig hebben.

De financiele detox - How 2 Spend It - Unicorns United
Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden tijdens de boeklancering in Rotterdam.

Wat beschouwen jullie als een financieel gezond huishouden?

Joëlla: “Dat je een goede relatie hebt met geld en er geen stress van hebt. Dat er niet meer uitgaat dan er binnenkomt.”

Nathalie: “Het helpt om overzicht te creëren in je financiën en om bewuste financiële keuzes te maken waar jij je okay bij voelt.”

Zijn vrouwen en geld echt een mismatch?

Nathalie: “Mensen doen soms wat lacherig over vrouwen en geld maar vrouwen en financiën zijn zeker geen mismatch. Heel veel vrouwen die we tegenkomen zijn juist heel eager om hun financiën op orde te krijgen en willen er juist meer van weten. Als we een workshop geven over beleggen bijvoorbeeld, dan hebben we een ruimte gevuld met vrouwen die daarin geïnteresseerd zijn.”

Als zij het kan, dan moet ik dat toch ook kunnen?

Joëlla: “Over financiën wordt vaak heel onaantrekkelijk gecommuniceerd. Met How 2 Spend It willen we het juist toegankelijker maken en minder abstract. Daarom werken we veel met rolmodellen. We laten vrouwen vertellen hoe zij hun financiën regelen. Binnenkort komt ons Spender Magazine weer uit dat geheel in het teken staat van mama’s en kids. We hebben hele toffe vrouwen geïnterviewd zoals Wendy Hansen van de Rotterdamse modeboetiek Louen. Zij vertelt hoe ze haar eigen bedrijf runt en voor een tweeling zorgt.”

Nathalie: “Ze vertelt een inspirerend verhaal en dat levert het gevoel op: “als zij het kan, dan moet ik dat toch ook kunnen?” Ondernemer Annemarie van Gaal is een autoriteit op het gebied van financiën. Ze adviseert bedrijven en mensen op financieel vlak (en is bekend bij het grote publiek van het tv-programma Dubbeltje op z’n kant, red.). Maar zij is miljonair. Wij laten juist vrouwen aan het woord die dichterbij je eigen situatie staan. The girl next door.”

Waar geven vrouwen het meeste geld aan uit?

Joëlla: “Dat verschilt per vrouw en wat voor geldtype iemand is. Op onze site kun je een test doen om te ontdekken welk geldtype je bent. Ik ben geldtype pionier/strateeg. Ik hou me echt bezig met geld en kijk naar de langere termijn.”

Nathalie: “Ik ben geldtype Zorger. Een emotieshopper. Als ik verdrietig ben of juist heel blij, dan krijg ik een shopimpuls.”

Als er een appel op staat, geef ik er geld aan uit.

En hoe zit het dan met het gat in jullie hand?

Nathalie: “Ik ga de stad in en geef veel geld uit aan kleding, lekker lunchen en leuke dingen doen. Omdat ik dat nu van mezelf weet, vermijd ik dus ook echt de stad als ik me niet goed voel. Ook heb ik me uitgeschreven op bepaalde nieuwsbrieven, zodat ik niet in de verleiding kom om door te klikken en online iets te bestellen. En ik vraag me regelmatig af of ik wel buiten de deur ga lunchen of gewoon lekker zelf een lunch maak of ergens mee naar toe neem. Best wel concrete dingen dus.”

Joëlla: “Ik geef heel makkelijk geld uit aan opleidingen en gadgets. Als er een appel op staat, geef ik er geld aan uit. Ik heb met mezelf afgesproken dat als iets meer dan 50 euro kost, dat ik er altijd een of twee dagen over nadenk. Zo voorkom ik impulsaankopen. Als ik het daarna echt nog heel graag wil, dan koop ik het. Maar vaak ook niet.”

Wat is jullie grootste miskoop?

Nathalie: “Ik heb een keer een vintage jas gekocht van Burberry in Londen. Het was totaal niet mijn maat. Hij was wel drie maten te groot. Een vriend van mij spoorde me aan om ‘m mee te nemen. Ik ben gek op kleding, kon ‘m tenslotte kleiner laten maken en het was echt een design klassieker! Dus ja, hij moest mee. Dat ding was loodzwaar, het was een soort van lange regenjas die ik nog in allemaal tasjes heb staan proppen om ‘m mee te kunnen nemen in het vliegtuig. Eenmaal thuis, heb ik ‘m natuurlijk nooit meer kleiner laten maken…”

Joëlla: “Voor mijn man Jeroen kocht ik een keer een ski-jas via Marktplaats. De jas werd bezorgd en zag er zo anders uit dan op het plaatje! Wat vroeger wit was, was nu geel. Die zou zelfs in de jaren dertig niet in de mode geweest zijn. Nu koop ik items op Marktplaats die ik eerst in het echt heb gezien in de winkel, om er zeker van te zijn dat het helemaal naar mijn zin is als ik ‘m tweedehands koop.”

Kunnen jullie alvast een tipje van de sluier oplichten en ons alvast wat concrete tips geven om ons op weg te helpen?

 • “Stel een budget vast per onderwerp en hou je daaraan.”
 • “Als je veel kleine uitgaven doet, die bij elkaar ook snel optellen, gebruik dan alleen contant geld. Dan zie je het er concreet uitvliegen en weet je hoeveel je nog overhebt. Is het op, dan is het op.”
 • “Ga voor een aanbieding in het geval van investment pieces, zoals een goede winterjas. Koop ‘m in de sale, ook alvast voor het volgende jaar. Dat scheelt aanzienlijk. Of koop dingen waarvan je zeker weet dat je ze gedurende het jaar nodig gaat hebben zoals bijvoorbeeld kindercadeautjes. Die heb je dan alvast klaar liggen en je geeft er dan veel minder aan uit, dan als je een dag voor een kinderverjaardag nog naar de stad gaat. Kortom; kopen omdat iets in de aanbieding is, nee. Kopen omdat het een goede investering is, ja.”
 • “We hebben een budgettool, daarin kun je bijhouden wat je uitgeeft en waaraan. Hou het eens een maand bij en dan word je je bewust van hoeveel geld er waarnaar toe gaat.”
 • “Stel doelen. Als je naar Australië wilt en dat kost 4000 euro, dan is dat een hoger plan dan simpelweg ‘sparen’. Dat motiveert minder. Met een mooi doel in het hoofd, ben je sneller geneigd om er dingen voor te doen en laten.”
 • “Trakteer jezelf ook gewoon met regelmaat. Je moet jezelf niet ontzien, maar bewust zijn van waar je jezelf op trakteert. Wij trakteren onszelf ieder jaar iets groots, om te vieren dat we weer een jaar verder zijn samen met How 2 Spend It. We gaan heel lekker uit eten samen en kopen een mooie tas voor onszelf, om ons zoveel jarig werkhuwelijk te vieren.”

En tenslotte: “Lees ons boek natuurlijk! December was een dure maand en in januari ga je weer goed aan de slag met je voornemens voor dit jaar en daar horen financiën ook gewoon bij. En wij helpen je daarbij.”

Onze conclusie

Langzaam trekken de vlekken in onze nek weg. Want zij maken het echt leuker. En makkelijker.

Het boek! De Financiële Detox

Het boek vertelt je wat je allemaal kunt doen om aan het einde van de maand meer geld over te houden. Geen saaie materie die we niet begrijpen. En geen nutteloze tips. Nee, je hoeft geen bakkie slootwater te drinken door twee keer dezelfde coffeepad te gebruiken. Wel moet je – een beetje – aan de bak. Door middel van kleine opdrachten krijg je meer inzicht in waar het lek zit, waar je op kunt besparen en waar je geld kunt overhouden. Je krijgt een stappenplan en het is leuk om ermee aan de slag te gaan. Je leert welk geldtype je bent, hoe je het onderwerp thuis aansnijdt en hoe je jezelf motiveert om er goed mee aan de slag te gaan. Je rekent af met geldstress. Dat scheelt weer wat grijze haren.

Win!

Met dank aan uitgeverij A.W. Bruna mogen wij twee exemplaren weggeven. Deel uiterlijk 26 januari jouw gouden besparingstip hieronder of onder de gerelateerde berichten op onze Facebook of Instagrampagina en wie weet is er een exemplaar voor jou! Je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon hier kopen.

De winactie is afgelopen. De twee winnaars zijn op de hoogte gesteld. Dank je wel voor het meedoen!
De financiele detox - How 2 Spend It - Unicorns United
Hpw 2 Spend It

Over A.W. Bruna

A.W. Bruna Uitgevers geeft al meer dan 145 jaar boeken uit, die gretig aftrek vinden. Grote auteurs van A.W. Bruna zijn inmiddels bekende namen geworden. Denk bijvoorbeeld aan David Baldacci, Elizabeth George, John Grisham, Stieg Larsson, Suzanne Vermeer en Carlos Ruiz Zafón. En nu dus ook Joëlla en Nathalie! Bekijk al hun boeken op www.awbruna.nl.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 Comments

 1. Avatar

  Yes, yes, yes!
  1. Een goede boekhouder.
  2. Automatisch sparen.
  3. Marktplaats.
  4. Bewust kopen: heb ik dit echt echt nodig?
  5. Eh.. dat was ‘m denk ik….

 2. Avatar

  ik houd een boekje bij wat ik uitgeef per maand ,en dan kijken wat abnormaal hoog is of ik daar op kan besparen.

 3. Avatar

  Wanneer ik de drang voel om nieuwe spullen in huis te halen ruim ik mijn huis op. Ik kom dan vaak weer verloren schatten tegen die ik opnieuw en met hernieuwd plezier gebruik. De spullen die ik tegenkom en die ik niet meer nodig heb bewaar ik in een doos. Eens in de paar maanden nodig ik mijn vriendinnen uit om deze spullen te ruilen tegen de spullen die ze in hun huis hebben gevonden en die mij soms goed van pas komen. Ik bespaar hiermee veel geld. Daarnaast heb ik hierdoor ook een opgeruimder huis en een gezellige avond met vriendinnen!

Reageer

Navigate