Welkom in het huis van Esther. Woonstijl: Scandinavische gezelligheid

Eerder snuffelde we al rond bij Tessa tussen de trinket-dishes, kaarsen en stolpen, bladerden we in koffietafelboeken, bewonderden we Maria Magdalena en Marlein de krekel, deden we een dansje op een van de vele platen van haar manlief en zochten een ontbrekend Pingu-onderdeel naast de strijkplank met tijgerprint. Nu is het tijd om bij Esther binnen te gluren. Gaan jullie mee?

“Mijn woonsmaak heeft zich door de jaren heen behoorlijk ontwikkeld. Ik wil zelf geloven in een betere richting … Toen ik – eeuwen geleden – op kamers ging, koos ik voor klassiek en brocante (shoot me). Daarna ging ik voor lekker kitsch: paars met goud (oh lord). Paars: een behoorlijke uitschieter overigens, want er is één gemene deler in al die tijd en dat is vooral niet te veel kleur. Ik hou van rust. Op mijn werk en daarnaast is het al druk zat. Als ik thuis ben, wil ik niet te veel gedoe. Op een paar uitschieters na – het rode piratenkasteel en de houten autogarage vol met hysterisch gekleurde hotwheels  en cars  – is de huidige inrichting vrij neutraal. Veel wit, grijs, zwart, hout, soms wat (licht)roze en hier en daar een toefje goud.”

Huis Esther bank - Unicorns UnitedUnicorns United_Het huis van Esther_Hay bank“Het middelpunt van ons huis is de keuken. Deze was voorheen klein en afgesloten, maar is na de verbouwing ruim, licht en helemaal open. Het is een feestje om te zien wat de chef des huizes hier allemaal kokkerelt. En om het dan met een groep vrienden en een paar goede glazen wijn aan de aangrenzende eettafel op te eten terwijl de haard rustig knettert: ultiem!”

Keuken Esther - Unicorns United“Als vanaf het voorjaar de temperaturen stijgen gooien we de grote terrasdeuren het liefste wagenwijd open. Om vervolgens weer verder te kokkerellen in de buitenkeuken. Of om gewoon een kop thee – van kruiden uit eigen tuin – op het bankje aan de waterkant te drinken terwijl de kipjes en de konijntjes rustig om ons heen scharrelen. Totdat ze ruw door de kleine man op gele (!) fiets worden opgeschrokken.”

“Toen we onlangs de beneden-etage verbouwden, kochten we een aantal nieuwe meubels. Ik zocht van alles bij elkaar, maar zorgde er wel voor dat het ‘eigen’ bleef. Van mooie interieuritems kan ik heel blij worden. En van spullen met een verhaal. Zo hielden we het houten tafelblad wat ooit uit een treinwagon is gekomen, maar zetten hieronder een nieuw, moderner onderstel. Die uitersten vind ik leuk. We hebben een Hay-bank, maar daaronder ligt een vloerkleed van Karwei. Aan de muur hangt een Lub-kandelaar en daarnaast een keramieken bordje dat we meebrachten van ons favoriete vakantie-eilandje Ile-de-Ré.”

“De inrichting is echt van ons allebei. Onze smaak komt heel erg overeen. We houden van licht, comfortabel, niet te veel prullaria en we vinden niets leuker om vrienden en familie te ontvangen en dan heerlijk in de watten te leggen. Onze grootste woonwens? Ons huisje – net als in de film Up – met een heleboel ballonnen verplaatsen. Eindbestemming? Een klein stukje land met een boomgaardje, nog meer diertjes en een vaarwatertje in de buurt.”United Unicorns_Het huis van Esther_kussens1 | Confession: ik heb een kussen-fetisj. Wat een uitvinding! Het ideale item om je interieur in een handomdraai een nieuwe touch te geven. Voor alle seizoenen heb ik wat, voor de seizoenen tussen de seizoenen, voor feestdagen en allerhande, zelfbenoemde gatherings. Want ja, ze moeten natuurlijk wel met het tafelkleed matchen.

Unicorns United_Het huis van Esther_Ikea spiegel2 | De hal is niet ruim (lees: klein). We schilderden ‘m wit én we hingen er een grote ronde, spiegel op. Dit is Stockholm van Ikea. Omdat je ‘m best veel ziet (duh Esther, Ikea!) heb ik er lang over getwijfeld. Toen ik ein-de-lijk de knoop had doorgehakt was de spiegel natuurlijk uitverkocht. Een paar maanden later liep ik er onverwachts weer tegenaan. Omdat we nog steeds niets hadden hangen, besloot ik ‘m alsnog mee te nemen. En daar heb ik gelukkig nog geen moment spijt van gehad.

Huis Esther plankje - Unicorns United3 | In de keuken hangt een plankje waarop naast wat plantjes vooral kopjes en theepotten pronken. Omdat de collectie blijft groeien, wisselt het aanzicht regelmatig. Alleen de allermooiste krijgen een plekje op het pronkplankje. De groene, gespikkelde theepot kreeg ik van manlief toen ik een enorme off day had. Hij kocht ‘m bij mijn favoriete woonwinkeltje Pantoufle in Rotterdam. De theepot zelf komt uit een fabriekje uit het zuiden van Italië wat al sinds 1623 actief is.

Unicorns United_Het huis van Esther_Pomme Spiegel4 | De eerste bewoners van ons huis waren wél gek op kleur. Zalmroze muren, een bruine tegelvloer en ik meen me een gele, leren bank te herinneren. De wc was mintgroen. Omdat we niet alles tegelijk konden verbouwen hebben we nog vrij lang naar dat mintgroene geweld moeten turen. Toen we deze kleurterreur écht niet meer aankonden (lees: na een jaar of 9) tikten we de tegels eraf. Om vervolgens weer járen tegen een kale, betonnen muur aan te kijken. Want zo gaat dat bij ons: we beginnen ergens aan, maar vervolgens ontbreekt het ons aan tijd en een plan om door te pakken. Inmiddels wonen we hier zo’n 13 jaar en het toilet is eindelijk opgeknapt. Lekker licht met als stralend middelpunt de Pomme spiegel.

Unicorns United_Het huis van Esther_kas in tuin5 | De tuin is de reden dat we voor ons huis vielen. Een groen uitzicht en lekker ruim. Er is plek voor een schommel en zandbak voor de kleine man, de kippen en konijntjes, een mancave, lounge-plek, terras, een kruidentuin en wat borders. Niet dat we groene vingers hebben (zie de foto hierboven: een buxusbol in de volle zon snoeien is géén goed idee), maar we leren. Tegenwoordig hebben we zelfs een echte kas. Hier kweken we ijverig AH-moestuintjes en nog meer kruiden, groenten en bloemen.

Volgende keer gaan we op bezoek bij Anouk.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate