Wie breng jij een oliebol en waarom?

Als Richard Visser de luiken van zijn oliebollenkraam in Rotterdam opent, dan kan ik het beste binnen blijven, mijn luiken dicht doen, hop de deur op dubbelslot en de sleutel inslikken. Gloek. Want mijn oliebollenverslaving is een serieuze zaak. Ik koop bollen om te vieren of een zakje om te troosten. Laat het nu ook zo zijn dat de beste man – die geheel terecht koploper is in de jarenlange AD-oliebollentest – zijn bollen bakt op de route waar ik een paar keer per week rij… Je begrijpt; ik ben bijna een oliebol op pootjes. In plaats van ze zelf op te eten, geef ik ze dus liever weg. Een kadoliebol. Met een gedachte…

Stel jezelf eens de vraag

Een oliebol staat symbool voor de overgang van oud naar nieuw. Een mooi moment om samen een bolletje te eten, op 2016 terug te kijken en op 2017 vooruit te blikken. Stel je krijgt de vraag: als je één persoon een oliebol zou geven, wie zou dat dan zijn en waarom? Aan wie wij ‘m brengen kun je hieronder lezen. En aan wie breng jij er een?

Anouk brengt een oliebol aan…

“Echt eentje maar? Dan geef ik hem aan Krista: onze ere-gast-Unicorn-in-hart-en-nieren. Een extra grote graag. Kris is al jaren mijn lieve vriendinnetje en staat altijd voor me klaar. Ze verdient daarom een dikke dosis vriendschap terug, maar daar faal ik nog weleens in. Te druk met werk, unicornen of met mezelf… Heel stom natuurlijk, want we kunnen heerlijk kletsen, ze kan perfect luisteren en onverwachts enorm loltrappen. Nodig haar uit voor een avondje eindigen met je kin op de bar, karaoke of een weekend weg en ze begint te kwispelen. Alles is altijd relaxt, prima en gezellig. Ik vind het te vaak gewoon dat ze zo’n lief maatje is, terwijl het juist heel bijzonder en waardevol is. Ze krijgt dan ook niet zomaar een bol, maar een met een kaarsje en vlaggetje!

Maar Tess, als er toch per ongeluk twee calorieënbommetjes in het zakje zitten, krijg jij de andere. Je liefdevolle open kijk op de wereld, rust, hysterie, kracht en schoonheid verdienen nóg een bolletje…”

Esther brengt een oliebol aan…

“Er zijn zoveel mooie, lieve en leuke mensen om me heen, waaruit het onmogelijk kiezen is. Misschien hou ik ‘m daarom maar zelf. Eind vorig jaar drukte ik op mijn ‘reset’- knop en verloor ik vijftien kilo, een pondje onzekerheid en wat onrust. Dus ik heb een plekje vrij. En als ik die bol zelf moet halen is dat ook geen probleem. Ik voel me fitter dan ooit. Er zijn absoluut nog doelen die ik hoop te bereiken. Met als grootste doel het goed het omarmen van mezelf. Gewoon zoals ik ben. Zoals al die mooie, lieve en leuke mensen om me heen dat doen. Elke dag weer. Onbevooroordeeld en onbaatzuchtig. Iets waar ik enorm dankbaar voor ben. En wat onmogelijk uit te drukken is in oliebollen. Ik hoorde eens iemand zeggen dat het goed is om geluk door te geven. Dus, als ik met mijn dampende bol en grote grijns terug naar huis wandel, geef ik mijn bol toch maar aan de eerste de beste persoon die mijn happy face beantwoordt met net zo’n stralende blik. Gelukkig nieuw jaar!”

Tessa brengt een oliebol aan…

“Zelfs Richard bakt niet genoeg bollen om iedereen te kunnen bedanken, te proosten, te troosten, te houden van, te ode-eren en te wensen. De persoon die ik een bol ga brengen is mijn schoonmoeder. Zij verloor kort geleden haar man. Mijn schoonvader was al vanaf middelbare leeftijd slecht van gezondheid. Hij leefde al vele jaren in zijn ‘overtijd’. Hij nam het leven zoals het kwam en genoot samen met zijn vrouw van iedere dag dat hij er nog was. Tot hij zijn ogen sloot. Stel je voor, dan verlies je na een-en-vijftig jaar, mind you, gelukkig getrouwd te zijn, je man, je maatje, je alles. Omdat ik mijn schoonmoeder, lieve Bep, een ontzettend dappere sterke vrouw vind, waar ik heel veel respect voor heb, en haar heel veel geluk en gezondheid in 2017 wens, breng ik haar een bolletje gevuld met liefde.”

En jij?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate