Word een Parisienne zoals Ines de la Fressange, Coco Chanel en Caroline de Maigret

Met achttien lentes jong werd ik in Parijs gedropt voor mijn studie. Ik woonde in een huis met vijf Françaises in hartje centrum, pal achter Les Galeries Lafayette. Een vrouw van de wereld, zou je denken. Ik voelde me alles behalve dat. Ik was een puppy in een metropool. Tot ik besloot mijn tranen in te ruilen voor eyeliner. Ik moest de Franse ‘je ne sais quoi’ lifestyle onder de knie krijgen. En dat deed ik. Mijn liefde voor ‘de stad van de liefde’ groeide. Mijn blonde lokken, blauwe ogen en Hollandse heupen verklapten dat ik niet van daar was, maar mijn inner-Parisienne was released. Staat Parijs bij jou op de agenda? Wees – al is het maar voor 24 uur – een echte Parisienne, zoals Ines de la Fressange, Coco Chanel of Caroline de Maigret. Of voeg thuis het Parijse gevoel voor stijl, nonchalance en elegantie toe aan je dagelijkse nuchtere bestaan, dat wel een beetje glam kan gebruiken.

Coco Chanel

Bestudeer Coco. Deze Parisienne gaf de vrouw een broek en gooide het korset in de wilgen. Ze was vrouwelijk, ambitieus, een voorvechter, een vrouw met een missie. Ze is de enige modeontwerper die op de lijst van meest invloedrijke personen van de twintigste eeuw staat, samengesteld door Time Magazine. We houden van haar LBD en het typische Chanel-pakje, maar die laatste is voor ons niet weggelegd. We wanen ons daarom een beetje Coco met een vleugje nummer vijf.

Coco Chanel - Megan Hess - Unicorns United
Beeld: Megan Hess

Bekijk en leer meer over deze markante dame in het boek The Illustrated World of a Fashion Icon. Een prentenboek voor volwassenen, met illustraties van Megan Hess. Hieronder geven we je alvast een voorproefje. Bekijk ook de film Coco avant Chanel, met de o zo mooie Audrey Tautou die de rol van Coco vertolkt. De film geeft je een kijkje in het eerste gedeelte van haar leven, totdat ze definitief doorbrak en haar wereldwijde imperium bouwde. Ach, willen we allemaal niet een beetje Coco zijn?

Beauty begins the moment you decide to be yourself – Coco Chanel

Ines de la Fressange

Het Parijse stijlicoon Ines de la Fressange vertelt je in haar boeken La Parisienne en Parisian Chic City Guide alles over het leven van een Parisienne. Wat ze eet, waar ze shopt, waar ze borrelt, hoe ze zich opmaakt, welke basics ze in haar kast heeft, hoe ze een etentje organiseert, wat ze draagt en vooral niet draagt. Ines kan het weten want ondanks dat ze niet in Parijs is geboren; deze vrouw ís Parijs.

Ines de la Fressange - Unicorns United
Beeld: Altes

Ze was als model het gezicht van (daar is ze weer) Chanel en zelfs de muze van Karl Lagerfeld. Inmiddels is ze 59 lentes jong en nog altijd even mooi. Woorden als stijlicoon, aristocraat, socialite; ze draagt ze allemaal, maar ze schijnt alles behalve snobistisch te zijn. Dankzij de boeken van Ines leerde ik APC kennen, draag ik oma’s sieraden op basic shirts en rende ik naar de winkel om Guerlain Terracotta Bronzing Poudre te kopen. Een ware hit. Natuurlijk staan er wat clichés in de boeken, maar van tijd tot tijd is het goed om jezelf weer even aan de clichés te herinneren. Mocht je in Parijs zijn, bezoek dan zeker haar winkel op de 24 Rue de Grenelle. Bekijk de video hieronder voor een impressie. In de winkel verkoopt ze producten die door haarzelf zijn gecureerd. Van must-have klassieke ballerina’s tot shakers voor echte Franse mayonaise. Je kunt ook lekker thuis blijven, haar webshop bezoeken en met een druk op de knop Parijs in huis halen.

Matching shoes and bags immediately change you by 10 years.– Ines de la Fressange

Caroline de Maigret

Samen met Anne Berest en Audrey Diwan maakte model en muziekproducer Caroline de Maigret het handboek voor de stiekeme Parisienne: How to be a Parisian. Voor jou dus, anders was je vast niet doorgeklikt bij het lezen van de titel. Een gids over liefde, stijl en slechte gewoontes. Zelfs een Parisienne heeft ze. Het boek is geschreven, gefotografeerd en geïllustreerd met een knipoog. Laat de feministe in je zich koest houden bij zinnen als ‘Always be fuckable’. Caroline bedoelt hiermee dat zelfs als je het vuilnis buiten zet, dat je er op je best uit moet zien. Wel op nonchalante wijze uiteraard. Niet voor een ander, maar uit respect voor je eigen schoonheid.

Caroline de Maigret - Unicorns United
Beeld: Vogue.es – Rubén Vega. Realización: Noelia Terrón-Laya

Verder lees je dat ongeknipte teennagels, unibrows en okselhaar een definitieve no go zijn en wat de basics zijn die in je kast moeten hangen. Het is een tof boek, met een brutale knipoog. Wij houden ervan. Volg Caroline op Instagram (“Shameless Self Promotion Diary”) voor een dagelijks vleugje Parisienne en neem een kijkje in de kledingkast van Caroline in de video hieronder. Uiteraard goed gevuld met kleding van Chanel, Isabel Marant, Yves Saint Laurent en Anthony Vaccarello. Ze showt haar signature jacket en een ‘What is sexy, is mystery. That is something you can’t control’-outfit van Haider Ackermann. Wauw, wat een vrouw.

Embrace your inner snob – Caroline de Maigret

Enfin

Onthoud “fashion changes but style endures” (Coco Chanel) “trendy is the last state before tacky” (Karl Lagerfeld). Volg dus niet blindelings de trends, maar blijf bij je eigen stijl. Een (life)style die bij je past. Parisienne of Rotterdamse, of een beetje van beiden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate