Zeg vaarwel tegen de Sunday Evening Blues

Het is zondag einde middag. Je voelt een knoop in je buik. Wat is dat toch? Aangenaam, dat is Maandag die enthousiast voor zijn beurt voor de deur staat te trappelen. Maar, maar, maar, het was toch net nog Friyay? Waar is het weekend gebleven?

Diagnose: je hebt last van de Sunday Evening Blues. En ja, die kan dus al in de namiddag beginnen. De zondagavond die voelt als een maandagmorgen, noemen we ook wel Smonday. Geen zorgen, het zegt niet zozeer iets over of je het wel of niet naar je zin hebt op werk. Maar je hoofd is langzaam aan het omschakelen, terwijl je er eigenlijk nog niet aan toe bent. Zorg ervoor dat je zondag gewoon weer als zondag – Weekend! – voelt en geef je niet over aan dat onrustige gevoel.

Een aantal tips:

Bijna-Friyay preps

Voordat je het weekend officieel aftrapt met een Friyay-post op Insta en een borrel in de hand, is het verstandig om de werkweek eerst goed af te sluiten. Gooi niet hals over kop je laptop dicht, maar maak een lijstje met de dingen die je maandag weer wilt oppakken. Zo kun je met een gerust hart de kurk ontpoppen en weet je dat je in het weekend geen ‘oh ja, dit moet ik maandag ook nog doen’-stressmomentjes hebt.

Maandagmorgenmeeting met mij

Plan iedere maandagmorgen een meeting met jezelf in. Dat geeft je even de tijd om de week goed op te starten, je mail bij te werken en je to do list voor die week strak te krijgen. Zo begin je de week niet bij voorbaat met een achterstand en kijk je in het weekend niet op tegen een overvolle maandagmorgen. Is iedereen aanwezig? Ja hoor, ik ben er.

Weekend-werkboekje

Zorg ervoor dat je een boekje thuis hebt liggen dat je alleen gebruikt voor werknotes. Dit boekje raak je zo min mogelijk aan, maar pak je direct als iets je te binnen schiet dat je maandag nog moet doen. Als je het hebt opgeschreven, kun je het parkeren tot maandag. Een extra leuk ‘parkeer-notitieboekje’ en ‘laat lekker liggen tot maandag’-pen, helpen.

Bijna-maandag preps

Bespreek zondag even kort met jezelf en/of je gezin wat er die week op de agenda staat. Wie haalt de kleine van de crèche, welk vriendinnetje komt wanneer eten, welke meeting kan uitlopen? Zo bereid je je voor op de week en kun je dat in je hoofd afvinken. Zorg ook dat je tas al ingepakt is en er ontbijt in huis is voor de volgende ochtend. Creëer rust door een goede voorbereiding. Gedaan? Dan kun je nu lekker gaan genieten van je zondag(avond). Dat doe je enerzijds met afleiding, maar ook met rust. Je kunt denken aan:

Sunday dunch

Zondag is de perfecte dag voor een dunch. Een dunch is een combinatie van een lunch en diner. Lekker snoepen van lekkers, met een drankje erbij, met vrienden, zonder dat je laat op de avond nog de champagneglazen staat af te drogen. Want, het voordeel van een dunch is dat je bijvoorbeeld rond 14.00 uur begint en rond 18.00 uur de tent dichtgooit. ’s Avonds hoef je dan ook niet echt meer te eten, dus heb je alle tijd om je avond om te dopen tot Netflix-avond, DIY-avond of poedelavond. Zo heb je echt een gezellige dag gehad en kun je ’s avonds nog een beetje keuvelen.

Netflix-avond

Ga er eens even lekker voor zitten en zet Netflix aan. Je leidt jezelf letterlijk af, omdat series nu eenmaal heerlijk verslavend zijn. Sla het horror-genre even over, zodat je niet opgefokt je bed instapt. Spreek ook met jezelf af hoe laat je naar bed gaat. Op tijd dus. Want om de maandag te beginnen met ‘the bags under my eyes are Prada’ is niet echt een fijne weekstart. Onze favoriete series: Rita, The Get Down en Nashville.

DIY-avond

Is craften wel aan jou besteed? Ga dan lekker met je handen aan de slag. Dat zorgt ervoor dat je ‘uit je hoofd raakt’. Hang er geen ‘prestatie’ aan. Mislukt je projectje? Lekker boeiend! Het gaat erom dat je ontspannen bezig bent geweest. We hebben een paar leuke DIY’s voor je. Maak je eigen tandpasta, deo of caketopper.

Opruimwoede

Ruim het huis op. Dat klinkt niet echt als een gers idee, maar het is wel degelijk een slim plan. Je moet jezelf er even toe zetten, maar opruimen in je huis zorgt ervoor dat je opruimt in je hoofd. Marie Kondo kan je er alles over vertellen.

Poedelen

Zet de tv, telefoon en computer uit en bouw je badkamer om tot privé Spa en je slaapkamer tot vijfsterrenhotel. Leg zachte handdoeken klaar, steek een mooie geurkaars aan, omring jezelf met groen (een bad- en/of slaapkamerplant), zet een zacht bedlampje aan, hang je outfit voor de volgende dag alvast klaar en zorg voor een vers dekbed.

Bekijk het Pinterest-board S M O N D A Y, gemaakt door onze Pinkonining Esther. Je doet hier de fijnste ideeën op hoe je jouw slaapkamer en badkamer omtovert tot een waar poedelparadijs.

Gelukt? Dan is het tijd om te poedelen. Trakteer jezelf op een haarmaskertje, een bodyscrub en smeer je in met rustgevende olie. Neem de tijd. Poets je tanden met deze zelfgemaakte tandpasta en duik daarna ontspannen in je mandje. Zwerf nog even door je gedachten of neem nog even de tijd om te mediteren. Geniet daarna lekker van je bed of van je schatje in bed.

Sexy stofje

Dat schatje kan trouwens nog handig van pas komen. Verleid hem of haar voor een fijne vrijpartij. Dat ontstrest niet alleen, maar zorgt er ook nog voor dat je hormonen endorfine en oxytocine aanmaken. Wat? Een geluksstofje. Lucky you!

Dag Smonday. Hallo Sunday.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

6 Comments

 1. Avatar

  Oeh, ik dacht dat ik de enige was die last had van Smondays! Gelukkig ben ik niet de enige. Tot morgenochtend dus Tess. Fris, fruitig en uitgepoedeld. X

  • Avatar

   Zeker niet! Hier nog een. Twee, drie, vier misschien wel. 😉
   Geniet vandaag nog even lekker van vandaag! En ik zie je morgen.
   PS. dan heb ik eerst wel een meeting met mezelf, maar tot daarna. 😉

 2. Avatar
  Caro van de Graaf Reply

  Ik dacht dat de sunday dunch een bejaardending was. Nee dus, ik ben jong!

  • Avatar

   Je bent dus hartstikke hip! Mocht je weer eens gaan dunchen, dan komen wij graag 😉

 3. Avatar

  Heerlijk herkenbaar en goede tips! Die dunch ga ik er ook eens wat vaker ingooien met vrienden 🙂

  • Avatar

   Dank je wel voor je leuke reactie! Een dunch is altijd een goed plan 🙂

Reageer

Navigate