Zo creëer je orde in de kledingkast-chaos

‘Ik ga nu echt mijn kledingkast opruimen!’ O wacht even, Expeditie Robinson begint. Ik moet Dave-m’n haar zit na wekenlang mezelf afbeulen en uithongeren nog steeds fantastisch-Roelvink met een bezweet lijf kokosnoten uit een palmboom zien stoten. Oké, dan doe ik het morgen, maar dan echt. Echt? Ja echt! Geen smoezen meer. Ik moet morgen nog wel eerst hardlopen. Daarna dan? Ja! Denk het wel. Eerst nog even naar de stad. Nee, dat kan echt niet.

Hallo herfst

Nieuwe dag, nieuwe tactiek. Eerst mijn broeken, de volgende dag mijn rokjes, de dag erna mijn t-shirtjes en het weekend doop ik om tot schoenen-uit-zoek-weekend. Strak plan al zeg ik zelf. Ik zit op de bank te wachten, te wachten en te wachten totdat ik aan mijn broeken begin. Ik kijk om me heen en zie mijn laptop naast me op de bank liggen. The Walking Dead seizoen 6 is op Netflix toegevoegd. Dit gaat weer verkeerd. De herfst heeft al een paar weken haar intrede gedaan en mijn t-shirtjes liggen nog steeds opgefrommeld op de voorste rij in mijn kledingkast. Elke keer maak ik echt goede afspraken met mezelf en elke keer word ik weer overvallen door uitstelgedrag.

Hij die zijn winterkleding al voor het grijpen heeft

Ik hoor gemorrel aan de voordeur. Ineens staat Hij voor mijn neus. Hij die al zijn sokken netjes opgevouwen in een bolletje heeft, Hij die zijn broeken keurig in de vouw recht bovenop elkaar gestapeld heeft. Hij die zijn kast opentrekt en alles blijft gewoon liggen waar het hoort. Hij die zijn winterkleding al voor het grijpen heeft. Hij met zo’n kast waarbij je alle kleding eruit wil trekken, alles op de grond wil smijten en tegen Hem wil roepen: Zoooo lekker voor je!

Help… de weggooistapel!!

‘Schatje, wil jij me helpen om mijn kast op te ruimen?’ In een vlaag van verstandsverbijstering hoor ik mezelf de vraag stellen. Hij kijkt me enigszins bevreemd aan. Ik die nooit iemand toegang tot mijn kast geef. Ik die zielsgelukkig ben met mijn rommelige kast. Ik die alles nog wel kan gebruiken. Ik de controlfreak, vraag nu hulp aan Hem de onkreukbare? Hij laat zich dit geen tweede keer vragen en is al op weg naar mijn kast. Ik loop met bibberende benen achter Hem aan. Straks wil Hij dingen weggooien waar ik ontzettend aan gehecht ben. Met een verbeten trek op zijn gezicht rukt Hij mijn kastdeur open. Hij trekt mijn t-shirtjes uit de kast en begint met sorteren. ‘Neeee, die niet!’ Hij heeft mijn lievelingsshirt in zijn handen. Oké, er zit een gaatje in en ja het zit een beetje op een prominente plek, maar het kan nog prima. Toch? Onverbiddelijk kijkt Hij me aan, schudt zijn hoofd en mijn shirt belandt op de ‘weggooistapel’.

Ik probeer krampachtig de controle te houden, maar Hij neemt het volledig over. Genadeloos trekt hij wat rokjes van de hanger. Zwakjes laat ik een protest horen, maar het heeft geen zin. Als ik Hem uiteindelijk op mijn zorgvuldig opgebouwde schoenencollectie zie afkoersen, geef ik me met een grote zucht gewonnen. Op naar een kast waar menig vrouw jaloers op zal zijn!

Tips om je kledingkast op te ruimen

Kledingstukken van een ander kun je makkelijker weggooien dan die van jezelf. Je bent minder hard voor jezelf en je bent geneigd om items te houden die eigenlijk niet meer kunnen. Het gaatje in je favoriete jasje ziet toch niemand? Om het jezelf niet al te lastig te maken, start je met de vragen hieronder. Als je twijfelt, bedenk dan wat je een vriendin zou adviseren als zij vraagt of het kledingstuk nog kan.

Tips om je kledingkast op te ruimen - Unicorns United

Oké, je hebt nu alleen nog maar kleding in de kast die nog gedragen kan en mag worden. Maar kun JIJ het nog aan? Welkom in de wereld van het loslaten. Pak een voor een al je items uit de kast en wees eerlijk.

Tips om je kledingkast op te ruimen - Unicorns United

Doe de weggooistapel in een vuilniszak en gooi het gemakshalve niet in de vuilnisbakken op straat. Zoek de grote grijze bak van het Leger des Heils op. In deze bakken mag je namelijk kapotte kleding gooien.

Is de kleding nog in goede staat? Breng het dan bijvoorbeeld naar Dress For Succes (www.dressforsuccess.nl) op Rijnhoutplein 4 in Rotterdam. Een stichting die werkzoekende voorziet van representatieve kleding zodat ze piccobello naar een sollicitatiegesprek kunnen.

Het kan ook zo zijn dat je een kledingstuk niet gedragen hebt, omdat je er even geen zin in had. Als het een mooi item is, bewaar het voor volgend jaar. Wil je het toch wegdoen en is het een designerpiece breng het dan bijvoorbeeld naar de Volle Kast (www.vollekast.nl), Zwaanhals 329 in Rotterdam. Op deze manier vang je nog wat voor je duurbetaalde item.

Als je dit allemaal gedaan hebt, komt het meest lastige, maar wel het meest effectieve gedeelte. Regel een Hem of Haar of iemand waarvan je weet dat die je niet snel naar je mond praat. Ga bovenstaande vragen samen allemaal nog een keer af. Je zult zien dat er toch weer meer uit je kast komt. Met wat hulp behaal je je doel volledig en is het makkelijker om te besluiten of iets wel of niet weg mag. Als je kast na wat hulp helemaal spik en span is, sta dan eens stil bij wat je voelt. Eindelijk herfst in de kledingkast.

PS

Ben je ook zo gecharmeerd van de kledingkast op de foto bovenaan het artikel? Deze heet Otura Dirsek en is van Otura Design. Voor echte minimalisten (scheelt een hoop opruimen). Bovendien, een pareltje in je slaapkamer.

En dan nog even lachen:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate