Zwerf door je gedachten en maak een memory jar

Je komt een vriendin tegen van way back waarmee je vroeger de meest hilarische dingen hebt meegemaakt of je komt je oude buurmeisje tegen waar je vroeger de buurt mee onveilig maakte. Binnen korte tijd komt er een tsunami van weet-je-nog’jes en oh-nee-hysterische-toen-je-dat-deed’jes. Ineens blijkt je langere termijn geheugen vol te zitten met de leukste herinneringen die je nooit ver had mogen wegstoppen.

Fijn zo’n brein

Er is heel weinig bekend over de werking van ons geheugen. In Vergeetboek staat: ‘Ons geheugen is als een organisch regenwoud waar dingen constant afsterven en beginnen te woekeren en dat wordt gedomineerd door vergeten.’ Het geheugen verandert continu. Wat we niet meer nodig hebben, verdwijnt. En ja, dan gaat de ‘wat je nodig hebt om vrolijk te worden’-vlieger niet op.

Lesje geheugen

Zonder geheugen is je leven best kansloos en saai. Leren fietsen, schrijven en eten is dan onmogelijk. Je zou je ouders, grote liefde en je besties niet herkennen. Je zou niet eens weten hoe je je bed uit kon komen. Letterlijk, dus niet alleen op maandagochtend. Je langetermijngeheugen slaat gegevens op die herhaald worden of impact hebben. Zo weet je vast niet meer of je 43 dagen geleden in de file stond (behalve als je nooit met de auto gaat), maar je weet nog wel waar je voor het eerst met de liefde van je leven kuste en je kunt het rijtje ‘boter, kaas en …’ afmaken. Wat je door impact of herhalen onthoudt, maakt voor een groot deel wie je bent.

Graven in het verleden

Sommige toch erg leuke herinneringen zitten wat dieper. Maar je hebt echt niet per se een oude bekende nodig om je geheugen wakker te schudden. Een flinke graafsessie kun je zelf! Duik eens in oude fotoalbums of dagboeken. Hypnose kan ook, maar is misschien ook wat vergezocht. Maar waarom rij je niet eens door je oude buurten en bezoek je bijvoorbeeld je oude school of sportclub? Of als je geen zin hebt om naar buiten te gaan, teken dan een plattegrond van je oude buurt en vul namen in en kruis bijzondere plekken aan. Vanzelf begint er van alles te borrelen.

Maak een memory jar

Na een middag herinneringenlol gebeurt dat vergeten je natuurlijk niet nog eens. Maar iedere avond een lang verhaal aan ‘Lief dagboek’ schrijven is net iets te tijdrovend. Maak een memory jar! Zoek een leuke, mooie pot en stop deze vol met liefdevolle momenten en complimenten. Schrijf regelmatig in het kort op een mooi papiertje waar je blij van werd of wie je gelukkig maakte. Het grote voordeel van dit ‘potje geluk’ is dat je na een langere periode heel duidelijk kunt zien waar de krenten in de pap van jouw leven zitten en waar je je dus op moet focussen.

Jar - Unicorns United

 

Quote Jar - Unicorns UnitedZoek je meer rust dan lol in je mooie hoofdje? Hou onze site dan in de gaten en ontdek binnenkort dat mediteren ook zeker iets voor jou is.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate