Hier en zo shop je vintage, retro, brocante en aanverwanten

Zoals je hier hebt kunnen lezen, is mijn interieur eclectisch. Ofwel; een ratjetoe. Ik combineer Vitra met vintage en vlooienmarkt. Dat laatste stukje zal ik geërfd hebben van mijn oudtante Joke. Een eigengereide en -wijze dame met klasse. Wars van wat hoort. Kon het haar wat schelen of iets in was of uit. Joke plakte de deuren vol met bloemenprints die ze uit bladen knipte. Zette de bank (nogal onpraktisch) pontificaal in het midden van de kamer (niemand weet waarom). En verfde haar muur niet, maar rookte ‘m geel. Joke is niet meer, maar vandaag de dag zou ze een gedoodverfde DIY’er zijn en een excentrieke styliste. Maar al zou dat nu zo geweest zijn, wat kon haar het schelen.

Inner-Joke

Nu had ik dat stukje ‘schijt aan’ best wat meer van haar willen erven. Want ik kleur mijn huis behoorlijk binnen de lijntjes. Maar af en toe voeg ik iets aan mijn huis toe, waarvan ik denk; schijt. Lekker belangrijk dat ‘men’ het lelijk vindt. Het maakt ons huis ons thuis. Het zijn juist die dingen die mooi zijn van lelijkheid die ons huis zo leuk maken. Regelmatig komt mijn inner-Joke naar boven en ga ik weer op zoek naar dingen die eigenlijk net niet kunnen. Of dus juist net wel.

Jeuk van vintage

Die vondsten noemt men nu vaak ‘vintage’. Ik moet bekennen dat ik graag bij vintage winkels shop voor mijn interieur. Maar ik krijg ook wel een beetje jeuk van het woord ‘vintage’. Zodra dit woord voorkomt op Marktplaats, dan betekent het vaak dat je bij grotere handelaren terecht komt. Dan gaat de prijs ook regelmatig over de kop. Ik vermijd deze grotere handelaren liever en shop graag bij kleinere (online) vintage shops.

Mijn shoppingtips en -trucs vind je hieronder.

Geduld op Marktplaats

Voor de hand liggend, maar op Marktplaats pak ik het als volgt aan. Als je zoekt op woorden als ‘vintage’ en ‘retro’, dan vind je zeker wat je zoekt. Maar heb wat meer geduld. Zoek, en zoek, en zoek. Vaak vind je dan vergelijkbare interieurobjecten die ‘gewoon’ van oude dametjes afkomstig zijn. En jazeker, toevallig ook van Cees Braakman of Pastoe kunnen zijn. Of merkloos zijn, maar wat kan jou het schelen. Het is toch mooi!

Slim bieden op BVA

BVA Auctions is een online veilinghuis. Ze brengen in opdracht van banken, curatoren en het bedrijfsleven (on)roerende zaken op de veiling. Dit kan ‘oude’ inventaris zijn of nieuwe producten van winkels die failliet zijn. Ik heb hier een groot deel van mijn meubilair geshopt toen ik een nieuw huis had gekocht. Denk aan een nieuw Zuiver-tafeltje, Dutchbone-lamp, tweedehands Verner Panton-stoel en een horeca-set champagne coupes. Ook hiervoor geldt; veilen kost tijd. Het is zoeken, kijken, op waarde schatten, bieden, niet over de prijs bieden die je van tevoren met je zelf had afgesproken, de spulletjes ophalen en eventueel opknappen. Oh ja, zit je er eenmaal in, heb er plezier in, maar pas op: het is verslavend… Voor je het weet staat je huis vol met vogelkooien voor de poes, naaimachines voor je twee linkerhanden en motoren die je niet kunt rijden met rijbewijs B.

Mijn favoriete vintage shop

Marij werkt als designer in de modebranche. Ze heeft een bijzonder stilistisch oog voor mooie dingen. Haar verzameldrang heeft ze omgedoopt tot online shop, waar ze oude meubels en woonaccessoires verkoopt die ze vaak eerst opknapt. Geen zin of tijd om uren op Marktplaats, markten of BVA te zoeken? Marij heeft het al voor je gedaan! Neem een kijkje op www.entermyattic.com.

Enter my Attic - Unicorns United

Goud op rommelmarkten

Op vlooienmarkten en rommelmarkten vind je tussen de rommel ook het goud waar je naar op zoek bent. Helaas vinden ze vaak wel plaats in troosteloze hallen, met uitzondering van de IJhallen in Amsterdam. Op www.vlooienmarktenkalender.nl vind je een overzicht van heel veel markten bij jou in de buurt.

Tweedehands warenhuis

In Rotterdam vind je vier tweedehands warenhuizen die beheert worden door de gemeente Rotterdam. Je kunt bij Piekfijn artikelen kopen die een tweede leven verdienen, zoals meubelen, boeken, huisraad en decoratieve items. Hier vind je dus bijvoorbeeld wel die Keulse pot, in het geval dat je ‘m niet bij moeders of oma kunt vinden. Is dat weer leuk? Ja dat is weer leuk! Kekke plant erin en klaar. Op www.allekringsloopwinkels.nl vind je een overzicht van de tweedehands warenhuizen en kringloopwinkels bij jou in de buurt.

Van over de grens

Voor bijzondere brocante, bric à brac en curiosa hoef je zelf niet naar Frankrijk af te reizen. Voortaan ga je naar Jan Huygen in de Ton, gelegen in het prachtige Midden Delfland. Bij binnenkomst op de brocante boerderij word je hartelijk verwelkomd door eigenaresse Aleide, die het brocante bedrijf samen runt met haar man Frans, die de meeste spullen in België en Frankrijk haalt. Het hek gaat open en daarmee een bijzondere wereld die je maar al te graag wilt ontdekken. Op het erf staan meerdere gebouwen en tuinhuizen, die allen zijn gevuld met ‘nieuwe oude’ meubelen. Zelden kom je zo’n geweldig groot en mooi assortiment tegen aan bijzondere items voor binnen en buiten. Denk aan oude kaasplanken, emaillen emmers, schoolbankjes, bistrotstoelen en houten kisten. En dan een veelvoud hiervan. Je kunt hier uren rondstruinen. De honden wandelen gezellig met je mee en in het tuinhuis geef je de kittens een aai. Het is een fijne plek. Ook al is de auto nog zo klein, natuurlijk besluit je dat het geweldige kastje in de achterbak past. En je weet zeker dat je hier nog wel een keertje terug komt. Jan Huygen in de Ton, Zuidbuurt 32, Vlaardingen.

Zelf de grens over

Tongeren

Zondag om 6 uur staan in Tongeren meer dan 350 standhouders en 40 antiekwinkels klaar om hun brocante- en antiekwaar te verkopen. Wees slim en slaap de nacht ervoor in Hotel Eburon. De volgende ochtend hoef je alleen maar de deur van het hotel uit te stappen en de markt staat voor je deur. Je struint langs de kraampjes die uitgestald staan in de Leopoldwal, Veemarkt, Maastrichterstraat, Clarissenstraat en Eburonenhal. En – met name briljant bij slecht weer – je vindt ze ook op de eerste verdieping van de parking Julianus. Tot 13.00 uur kun je hier je hart ophalen als je van antiek en brocante houdt. Ik scoorde; een traditionele aardappelmand voor een prikkie. Benieuwd waar jij mee thuis komt!

Lille

De jaarlijkse antiekmarkt van Lille vindt altijd plaats in september. Zet ‘m dus maar vast in je agenda voor volgend jaar, want het is te gek om hier een keer naar toe te gaan. Ik ga hier niet heen om te kopen, want er zijn hier veel antiekhandelaren en de prijzen zijn niet mals. Wel kom ik hier graag om ideeën op te doen en later te kijken of ik het goedkoper ergens op de kop kan tikken. Ook ontdekte ik dat de suikerpot (van tante Joke) daar voor aardig wat duiten verkocht werd. Dit erfstukje gaat nooit de deur uit, maar het is wel interessant om te zien wat je zelf van waarde in huis hebt, mocht je toch eens besluiten iets te gaan verkopen. Maak er een gezellig weekendje van, want Lille is echt een leuke stad. Boek bijvoorbeeld een kamer bij Hotel Kanai of Hotel Up. Beiden betaalbaar en centraal gelegen. Zet je wekker vroeg, want als early bird heb je wel kans om ‘dat ene kastje’ voor een leuk prijsje op de kop te tikken. Succes met struinen langs 12.000 kramen verspreid over maar liefst 10 kilometer.

Zelf verkopen

Een aantal van bovenstaande koopkanalen kun je ook benutten als verkoopkanaal voor je eigen spulletjes. Ik heb een potje, dat ik natuurlijk op de kop getikt heb bij een marktje, waar ik het geld in stop dat ik verdien van de spullen die ik verkoop. Uit ditzelfde potje koop ik ‘nieuwe oude’ spulletjes. Zo dwing ik mezelf om mijn rekening courant met rust te laten en mijn potje Curiosa hiervoor te gebruiken. Wil ik een nieuwe aankoop doen en is het potje leeg? Dan is dit direct een mooie gelegenheid om overbodige spullen te verkopen en ervoor te zorgen dat mijn eigen huis geen uitdragerij wordt.

Heb jij nog tips die volgens jou echt niet mogen ontbreken in dit lijstje? Laat het ons hieronder weten of stuur een mailtje naar unicornsunitednl@gmail.com. Vinden we leuk!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate