Okzident Store: ‘fine goods’ die jou gaan overleven

Okzident is een fine goods store. Een online winkel die een selectie van handgemaakte producten aanbiedt van Europese en Japanse ateliers en familiebedrijven. Marick Baars en Mathilde Karrèr zwaaien de scepter. Wij spraken met Mathilde.

Mathilde is klein van stuk, groots in haar werk. Ze ademt esthetiek. Dat zie je terug in de productkeuzes voor Okzident, in haar werk als fotograaf voor titels als Vogue, Highsnobiety en online magazine The Green Gallery en zelfs in haar look. Zij weet katoenen sportsokken en een gerafeld spijker-giletje zo te dragen dat zelfs George Michael er in de jaren tachtig jaloers op zou zijn. Bassotto hond Count Gilbert Montgomery (a.k.a. Monty, met een eigen Instagram-account) maakt het mooie plaatje compleet.

Enfin, deze eigengereide dame vertelt over hun fijne store, waar je – zoals alleen zij dat kan zeggen – long lasting stuff kunt kopen. Oftewel, de mooiste messing pepermolens, dienbladen van walnoothout en porseleinen zeephouders. Ook vragen we haar het hemd van het lijf over wat je vindt in haar eigen huis, over haar roots en wat de toekomst haar gaat brengen.

Hoe is Okzident ontstaan?

“Mijn vriend Marick Baars zocht over de hele wereld producten die een leven lang meegaan. Niet per se modieuze producten, maar mooie producten. En dan met name producten die goed en degelijk zijn gemaakt, met een heritage. Hij wilde zijn vondsten graag delen en zo werd onze slow store Okzident geboren. Hij heeft het webdesign verzorgd, ik de fotografie en voordat we het wisten hadden we een online winkel.”

Waar moet een Okzident product aan voldoen?

“De aandacht voor vakmanschap is natuurlijk iets wat sinds een tijdje steeds meer in de belangstelling staat. Bijna alle producten die we selecteren komen van bedrijven die al heel lang bestaan. Maar we hebben ook enkele producten van jonge ondernemers die met zoveel respect met hun product omgaan dat je je alleen maar kunt indenken dat ze geschiedenis aan het schrijven zijn.”

We really like honest goods, products that are refined, well made and have some sense of tradition. Every product should be useful, enduring and of course have some aesthetic value too. – Marick Baars, Creative director of Okzident

“Een voorbeeld van zo’n jong bedrijf is Paper & Tea. Dit is het theebedrijf van een Amerikaanse ondernemer die in Berlijn zijn bedrijf begonnen is. Hij is eerst helemaal terug naar de oorsprong van thee gegaan en heeft alle tradities bestudeerd. Nu is hij thee-oloog en maakt bijzondere theesmaken zoals Vodka Infusion Greentea.”

“Een van de nieuwste producten die we aanbieden zijn Japanse Usurai glazen. Dit zijn de dunste glazen die deels met de hand en deels machinaal geproduceerd worden. Ze zijn sterker dan menig ander glas dat op de markt is. We zijn in de fabriek geweest en je wordt zo ontzettend enthousiast als je ziet hoe hoog de kwaliteitsstandaard is. De medewerkers krijgen vijftien jaar training voordat ze zelfstandig een glas mogen maken.”

Okzident Japanese Usurai Glass - Unicorns United
Okzident

Wie shoppen er bij jullie?

“Heel veel verschillende mensen. All walks of life. Ze hebben een gemeenschappelijke deler: een passie voor mooie producten die houdbaar zijn.”

Hebben jullie alles zelf in huis?

“Okzident is een mooi excuus om een huis vol mooie spullen te hebben. Alles wat we verkopen, willen we eerst thuis testen. Zo ontdekken we wat we prettig in gebruik en mooi in huis vinden en hopen dat andere mensen dat ook vinden. We maken duidelijke keuzes. We kopen geen dertien kleuren van een pen, maar kiezen er vier. Dat kan ook wel eens een teleurstelling opleveren.”

“Het eerste product dat Marick ooit voor zichzelf kocht was een opener van palissanderhout voor 300 euro. Jemig, wat een duur ding. Maar hij is ‘m nog nooit kwijt geraakt, terwijl Marick altijd alles kwijt is. De waarde, de werkwijze waarmee de opener is gemaakt, en de weloverwogen keuze om dit te kopen, maakt dat ‘ie er zorgvuldig mee omgaat. De opener werkt nog steeds, sterker nog; hij wordt alleen maar mooier.”

Okzident Fine Good Store - Unicorns United
Beeld: Okzident

It does make sense om iets dat met zoveel aandacht is gemaakt te kopen. Laatst las ik het boek van Allain de Botton, ‘de architectuur van het geluk.’. Daarin wordt uitgelegd dat mensen depressief of blij kunnen worden van een bepaalde vorm van bijvoorbeeld een gebouw. Dat gevoel heb ik ook heel sterk. Van lelijke spullen word ik ongelukkig en ontevreden. Oneerbiedige materialen zoals plastic kan ik niet goed aan. Mooie spullen geven me een goed gevoel. De liefde en passie die iemand erin heeft gestopt, is voor mij voelbaar. Ik heb veel te veel spullen, maar dus ook veel te veel goed gevoel.” – lacht ze.

Vertel, hoe ziet jullie huis er uit?

“We wonen in Rotterdam en Berlijn en allebei de huizen staan bomvol spullen. Het is klassiek, exotisch, een verzameling van lijstjes, goud, boeken, oude meters uit mijn vaders zweefvliegtuigen, foto’s, beelden van bevriende kunstenaars en parfumflesjes. Als ik in negentienhonderd geboren was, had je het ook geloofd. Het is een beetje een Wunderkammer. Een soort museum van herinneringen. Ik word daar gelukkig van. Soms ook wel een beetje een tweestrijd. Dan voel ik toch sterk de behoefte aan een minimalistisch huis, omdat het rust geeft in mijn hoofd. De realiteit haalt me in. Wat wil je met twee verzamelaars in huis?”

https://www.thegreengallery.com/nl/issue-4/cover
Bron: Okzident
Als je maar een ding mee zou mogen nemen uit huis en de rest moet achterlaten; wat neem je dan mee?

“Ik ben extreem gehecht aan spullen, maar gaat het kapot of raakt het kwijt, dan kan ik daar ook weer extreem goed mee omgaan. Wat ik zou meenemen? Een schilderijtje dat mijn vader heeft gemaakt. Of de gouden haai. Allebei dan maar.”

In welke stad liggen jouw roots?

“Oorspronkelijk kom ik uit Amsterdam. Ik hou van die stad vanwege de exotische types. Zo is een vriend van mij bijvoorbeeld verzamelaar van opiumpijpen. Hij gaat daar helemaal in op en dat soort mensen inspireren me. Helaas is er wel veel veranderd door de massale toestroom van toeristen.”

“In Rotterdam vind ik de mensen wat fantasieloos. Er wordt altijd gehamerd op ‘doe maar gewoon’. ‘Waarom zou ik?’, denk ik dan. Ik moet wel zeggen dat ik echt onder de indruk kan zijn van bijvoorbeeld echte schippers, die al tientallen jaren hard werken voor de kost en daar nog steeds gepassioneerd over zijn.”

En Berlijn?

“Daar word ik extreem goed bediend. Het is zo’n grote stad. Achter elk straatje of in elk hofje kun je weer wat nieuws ontdekken. Je hebt daar bizarre winkeltjes waar ze bijvoorbeeld maar één schroef verkopen en waar op de derde verdieping een jaren zeventig Kong Fu school is gehuisvest. Dat had Amsterdam vroeger ook veel meer, maar is inmiddels helaas wat opgepoetster.”

Wat zijn je plannen?

“Okzident blijven we doen zoals we het doen. We genieten daarvan. Het is een slow store op slow internet. We wisselen onze collectie niet per seizoen. Ieder seizoen leent zich voor onze collectie. Daarnaast wil ik me verder ontwikkelen op het gebied van regie. Ik fotografeer het liefste stills, ik maak video’s, maar wil echt een totaalconcept neerzetten, dat extreem esthetisch is. In alles wat ik doe is het uiteindelijk de esthetiek die het wint.”

Mogen we een foto van je plaatsen?

“Nee. Ik heb een uitzonderlijk talent om niet goed op foto’s te staan. Maak je een foto van mij, dan gaat het serieus mis. Ik ben anti-fotogeniek. Plaats maar beelden van mijn stills, daarin laat ik zien wie ik ben.”

En zo is het maar net.

Het is tijd om te shoppen. Ga je mee naar www.okzident.com? Ook wauw: neem eens een kijkje op www.mathildekarrer.com.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate