Omring een nieuw begin. Geboortegoud en as-diamanten.

Een nieuw begin is vaak een viering. En bij een viering horen graag glimmers en glitters. Toen mijn eigen leven begon, way back in the eighties, heeft mijn vader (geroemd om veel, maar niet per se zijn romantische kwaliteiten), mijn moeder een ringetje met een klompje goud in de vorm van een hartje gegeven. Met een pracht-opdracht. En zo geschiedde.

Klompje goud

Zoals mijn moeder mij 9 maanden heeft gedragen, heeft ze daarna 18 jaar lang de ring gedragen voor mij. En op mijn achttiende verjaardag was daar een heel groot cadeau in een klein vierkant doosje… natuurlijk wist ik al jarenlang wat daar in zou zitten. Inmiddels nu ook 18 jaar lang heb ik die ring elke dag gedragen. En waar ter wereld ik ook ben, het herinnert me aan de band met en liefde van en voor mijn ouders. Toen mijn zus op hetzelfde punt in haar leven kwam en mijn moeder al haar goud had doorgegeven aan haar dochters, was daar eindelijk goud wat ze de rest van haar leven zelf mag houden.

Er zijn geen regels. Rituelen en geschenken bedenk of maak je zelf.

Gilian Originals - Unicorns UnitedPushpresent

De helft van de Nederlandse vrouwen vindt schijnbaar dat haar prestatie van een kind dragen en baren dik beloond mag worden met baargoud. De rest beargumenteert dat het kind zelf natuurlijk al het mooiste geschenk is wat er is, daar kan toch niks tegen op?! Geweldig is natuurlijk wel de gedachte om een sieraad ter viering van de geboorte generaties lang door te kunnen geven.

Voor jongens die geboren worden is het wellicht dan ook minder te vinden in ringen en meer in bijvoorbeeld horloges. Zo is vriendlief bezig om te kijken of hij het Omega horloge, dat zijn vaders trouwhorloge was, opnieuw aan het draaien kan krijgen, om die te laten graveren en zelf te dragen tot onze kabouter oud genoeg is om het stokje, nee, klokje over te nemen. Daar moest ik om glimlachen; geboortegoud, niet voor mij, maar voor hemzelf… en ja, waarom ook niet? Kortom, er zijn geen regels. Rituelen en geschenken bedenk of maak je zelf.

Wie weet hoe een moe een ring vangt!

Denk aan sieraden met symboliek als The Tree of Life, iets met gelukspoppetjes, of natuurlijk een ketting of armband met de letters van de naam van je kind in geel-, wit- of rozegoud (waarbij je als moeder van Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick, de langste voornaam van Nederland, een stuk beter bedeeld uitkomt dan wanneer je hem alleen Jan noemt. Onze favoriete juweeltjes tippen we binnenkort. En natuurlijk laten we onze favoriete sieradenpagina net iets te obvious open staan in het blikveld van daddy… wie weet hoe een moe een ring vangt!

Elk einde is ook een nieuw begin.

Diamant Algordanza - Unicorns UnitedDoodsdiamanten

En eigenlijk is elk einde ook een nieuw begin. Vanuit die gedachte vonden we nog een bijzondere categorie juwelen: ‘doodsdiamanten’. Als jij of je geliefde niet meer in het leven staat, bestaat nu wel de kans om van de as diamanten te maken. Algordanza, een Zwitsers bedrijf, maakt het als eerste mogelijk een diamant geheel te vervaardigen uit het crematie-as van overledenen, zonder toevoeging van hulpstoffen. De as wordt verwerkt tot koolstof en in een machine met intense hitte en druk wordt de as zo tot diamant vervormd. Een proces dat weken duurt. Na drie maanden is je diamant klaar. Of, als dat je wens zou zijn: ben jij zelf als diamant klaar.

Diamant voor je dierbaren

Waar de meeste diamanten blauw worden, zijn ze soms ook wit, geel of bijna zwart. Het diamant is dus zo uniek als de mens zelf. De kosten zijn tussen de 5.000 en 22.000 dollar. Een flink bedrag, ongeveer de hoogte dat wordt gereserveerd voor de gehele begrafenis. Maar goed, in plaats van iedereen koffie en cake te geven in een gehuurde zaal, kun je er nu dus ook voor kiezen om bijvoorbeeld een afscheidsritueel te doen in de vrije natuur en voor hetzelfde geld diamanten uit te laten delen aan je dierbaren.

Baargoud - Unicorns UnitedHerrine-ring

Zoek het wat dichter bij huis en laat een uniek sieraad ontwerpen door Oogst Goudsmeden. Met veel liefde vangen ze jouw herinnering in een uniek ontwerp. Samen kijken ze naar de wensen om jullie persoonlijke band te vatten in het sieraad door bijvoorbeeld een beetje as in het sieraad te verwerken. Denk aan een ring met een edelsteen waar wat as onder verborgen is of een doosjesring met as.

En zo is zelfs een afscheid een nieuw begin in het juwelenkistje of een nieuw sieraad. Voor je geliefde(n), van jou. Maar dan ook echt, letterlijk.

Beeld | 1. Unicorns United | 2. Gilian Originals | 3. Algordanza | 4. Oogst Goudsmeden

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Comments

 1. Avatar

  Of doe zoals ik en maak zelf een rouwsieraad bij http://www.unieksieraad.nl in Reeuwijk. In mijn geval een spinner-ring vol met symboliek en gemaakt van zilver en goud van de 3 geliefden die in de vorm van as onder steentjes worden bewaard! http://pin.it/hsVzTG0
  Let op: dit ontwerp is vrij complex en kon ik alleen maken omdat ik zelf goudsmid ben. Maar ze helpen je daar graag met een ontwerp!

  • Avatar
   Unicorns United Reply

   Dank je wel voor het delen Trudi! Dat is een hele mooie manier om je geliefden te herinneren.

Reageer

Navigate