Stigerwoods: een muur vol bloemen, visjes en zwanen

Martijn Smulders maakt muren mooi. Zijn Stigerwoods-tegels tonen als keramieken muurtegels, maar als je beter kijkt zie je dat ze van hout gemaakt zijn. Het hout is bedrukt met afbeeldingen van immens grote vissen, kruiden, bloemen en oude meesters en afgewerkt met een epoxy coating, hetgeen een mooie glans geeft. Martijn geeft de narcistische narcis eindelijk een eigen tegel, bedient de vis-o-fiel met fitte visjes voor aan de keukenmuur en heeft de koriander – die hard aan populariteit wint – al lang vereeuwigd. Bewonder zijn werk en lees meer over de man die elke dag geniet van wat hij maakt.

Stigerwoods Martijn Smulders - Unicorns United
Stigerwoods

Ik voelde dat ik iets moois aan het maken was.

Hoe ben je op het idee gekomen om Stigerwoods te maken?
Martijn: “Dat is niet ineens ontstaan. Het was een samenloop van omstandigheden. Ik kwam een keer een foto tegen die op hout was gedrukt. Vervolgens ben ik zelf gaan experimenteren met verschillende technieken en heb mezelf een transfer-techniek eigen gemaakt. Door een beperking van de techniek werd ik gedwongen om grotere afbeeldingen op te delen, zodat het een soort van tegeltjes werden. Toen ik de tegels vervolgens een keer schoonmaakte met water zag ik dat een waterige glans de kleuren mooier en feller maakte. Om dat resultaat te kunnen behouden, ben ik gaan werken met epoxy coating. Toen ik de techniek toepaste op een foto van twee makrelen, ben ik daarmee verder gegaan. Ik voelde dat ik iets moois aan het maken was. Mede door mijn kunstacademie achtergrond, werd ik gedreven om hiermee verder te gaan en heb ik er mijn dagelijkse werk van gemaakt. Ik kan nog elke dag genieten van wat ik doe en maak.”
Stigerwoods Martijn Smulders - Unicorns United
Studio Aico (Aico Lind)
Stigerwoods Martijn Smulders - Unicorns United
Studio Aico (Aico Lind)
Welk werk is je favoriet?
“Ik blijf de ‘Zwaan’ mooi vinden. Het is afkomstig uit het beroemde schilderij ‘De bedreigde zwaan’ van Jan Asselijn, uit de collectie van het Rijksmuseum. Deze zwaan heb ik uit zijn oorspronkelijke achtergrond gephotoshopt en op een witte achtergrond geplakt. Daardoor is er een wit-op-wit effect ontstaan met het beeld van de zwaan als enige onderwerp. Het is een erg krachtig beeld vind ik. Ik heb er een grote versie van gemaakt en die hangt bij mij thuis. Komt er een echte liefhebber voorbij, dan wil ik ‘m wel verkopen.”
Stigerwoods Martijn Smulders - Unicorns United
Stigerwoods

“Ook de glas-in-lood skateboards zijn favoriet. Ik heb een serie van vijf decks gemaakt met afbeeldingen van glas in lood ramen van de kathedraal in Chartres, Frankrijk. Het idee is om meerdere series skateboards te maken. Een nieuwe uitdaging wacht…”

Stigerwoods Martijn Smulders - Unicorns United
Studio Aico (Aico Lind)

Ik vind het geweldig als er mensen naar mijn atelier komen, het leuk vinden om te zien wat ik doe en blij en tevreden naar huis gaan met werk van mij.

Wie was je meest bijzondere klant?
“Het klinkt misschien cliché, maar iedereen die enthousiast is over wat ik maak en daar geld voor over heeft om het aan te schaffen is een bijzondere klant. Ik vind het geweldig als er mensen naar mijn atelier komen, het leuk vinden om te zien wat ik doe en blij en tevreden naar huis gaan met werk van mij. Er zijn wat bekende Nederlanders die werk van mij gekocht hebben maar ik vind het niet boeiend om namen te noemen.”
Allright, allright, no name dropping. En waar kunnen we je werk kopen?
“Op mijn website Stigerwoods en via een aantal winkels waaronder Hutspot. Buiten Nederland verkoop ik mijn werk in Antwerpen, Kortrijk en Berlijn.” 
Wat vind jij het lekkerste visje uit de zee?
“Elke vis die in sushi te vinden is. :)”
Hear, hear! En waar kunnen we je vinden als je niet aan het creëren bent?
“Thuis, uit eten, in de kroeg of ik ben op pad met mijn zoon van 5.”
Welke kroeg?

“In de omgeving waar ik woon en werk, in Amsterdam Noord, zijn leuke plekken zoals Hangar, Hotel de Goudfazant en vooral het nieuwe Skatecafé.”

Wat wil je bereiken?
“Een zorgeloos leven.”
Wat is het grootste geluk in je leven?
“Mijn zoon Tommie.”
Mooi! Wat is je favoriete tegeltjeswijsheid?
“Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. Maar als je een tegeltjeswijsheid googelt kom je een hoop goede tegen.”
Stigerwoods Martijn Smulders - Unicorns United
Studio Aico (Aico Lind)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Comments

  1. Avatar

    Wat geestig dat deze tegeltjes van hout zijn gemaakt. Het ziet er erg leuk uit. Zijn deze ook in Nederland verkrijgbaar?

Reageer

Navigate