The First Forty Days: The Essential Art of Nourishing the New Mother

Het kind is nog maar net te wereld, de hechtingen houden de boel amper bij elkaar en we vinden het al weer tijd om onze flubberbuik in een skinnyjeans en het kind in een Artipoppe te proppen. Samen met de baby gaan we op pad naar het lokale buurttentje om een Latte Machiatto Lactosevrij te drinken en we maken een Instastory met de hashtag ‘mommylife’ om de hele wereld te laten zien hoe fan-tas-tisch het met ons gaat. Ja toch? Of toch niet dan?

Misschien wel. Good for you. Echt. Maar voor velen is de praktijk toch echt anders. De kraamperiode kan een uitdaging zijn, zowel fysiek als emotioneel, waarbij er al weer snel veel verwacht wordt van de westerse moeder.

The first forty days - Unicorns United
Amazon.com

De vrouwencirkel

Als de baby geboren is krijgt de papa in kwestie welgeteld twee dagen verlof van de werkgever die hij aanvult met wat vrije dagen. Als dan ook de kraamzorg verdwenen is, dan is het grotendeels aan de vrouw. De tijden dat oma’s, moeders, zussen, tantes, nichten en vriendinnen dagelijks aan je kraambed stonden, en je sommeerden als je probeerde je bed uit te komen, is lang geleden. Je prijst je echt gelukkig – zoals ik – als je omringd bent door een lieve moeder, zus en vriendinnen die regelmatig bij je inchecken, de was voor je doen en soep komen brengen, maar je voelt ook dat het zaak is om snel weer op eigen benen te staan. En daar komt die vrouw met de zweetsnor om de hoek kijken, die echt wel trek heeft in die latte, maar waar het zweet al in de bilnaad staat voor het einde van de straat.

The first forty days - Unicorns United
Amazon.com

Het boek als buddy

Om je een klein beetje op weg te helpen en het belang in te laten zien van de eerste veertig dagen na de bevalling, heeft Heng Ou het boek ‘The First Forty Days: The Essential Art of Nourishing the New Mother’ geschreven. Heng Ou schrijft vanuit haar eigen postpartumervaring als Amerikaans-Chinese en vertelt je wat Zuo Yuezi is. Namelijk een periode van ‘opsluiting’ waarin de vrouw thuisblijft en zich concentreert op haar eigen genezing en binding met de baby. Het boek is uiteraard toegespitst op de westerse wereld en geeft je mooie inzichten over de kraamperiode. Ook bevat het 60 recepten; van helende soepen tot hartverwarmende stoofpotjes en van zoete tussendoortjes tot kalmerende en lactatiebevorderende theesoorten, allemaal geformuleerd om de unieke behoeften van de nieuwe moeder te ondersteunen. Ook krijg je tips hoe je zelf lekkere bodyproducten kunt maken, leer je over de kunst van het stilzitten en geeft ze tips die je tijdens je zwangerschap kunt toepassen om je voor te bereiden op het moederschap.

The first forty days - Unicorns United
Amazon.com

Miyeokguk

Wellicht zijn er pagina’s die je even overslaat omdat die niet bij je passen (zoals een moederkoek recept in mijn geval), maar er zullen tal van pagina’s overblijven waar je heel blij van wordt. Zo staat er een soep in, genaamd miyeokguk, die in Korea aan de nieuwe moeder wordt gegeven na de bevalling omdat het de lactatie op gang brengt, de hormonen stimuleert en het zenuwstelsel kalmeert. Met een half Koreaans kindje op komst, vind ik het heel mooi om ook een stukje uit die cultuur mee te nemen tijdens deze fase. En zo zit er vast voor eenieder iets in wat haar aanspreekt.

The first forty days - Unicorns United
Amazon.com

Lange termijn investering

Ondanks dat deze herstelfase eeuwenlang toegepast wordt in diverse culturen, zal misschien de grootste uitdaging zijn om jezelf toe te staan om deze veertig dagen jezelf centraal te stellen en hulp te vragen. En hulp te accepteren. Dat zal best moeilijk zijn. Maar onthoud, aldus Heng Ou, hoe beter je herstelt tijdens deze veertig dagen, hoe meer jij op de lange termijn als moeder van het gezin in staat zal zijn om goed voor je gezin te zorgen en er weer voor je omgeving te zijn.

Ik ga er nog even over nadenken. In de tussentijd adviseer ik alle moms-to-be vooral om het (Engelse) boek hier te bestellen.

 

 

Reageer

Navigate