Welkom in het huis van Tessa. Woonstijl: eclectisch.

Ik hou van foute plantenprints op goedkope Kwantum-gordijnen, van designklassiekers zoals de Verner Panton-stoel, van oude meubeltjes die hun beste tijd hebben gehad en van dat spuuglelijke schilderij aan de muur.

Kenmerkend in ons huis is mijn altaartjes-tic. Ieder leeg plekje vul ik met spulletjes die ik mooi vind, waar ik herinneringen aan heb of simpelweg blij van word. Trinket-dishes, stolpen, fotolijsten, kaarsen, printjes, tegeltjes, plantjes, beeldjes en andere prullaria. Nee, dan bedoel ik niet een stylish hoekje. Ik bedoel in ieder denkbaar hoekje een andere stijl.

Tel daarbij op dat Peppa en haar hele biggenfamilie, de Feyenoord-sporttassen en de strijkplank met tijgerprint nooit een vaste plek in huis hebben en daarmee vast onderdeel zijn van ons interieur, en je begrijpt: ons huis is levendig.

Regelmatig voel ik dan ook een zekere onrust opkomen. Alles moet aan de kant en alles moet anders. Dat is zo gedacht, maar niet gedaan. Ik geef wel gehoor aan die onhoudbare veranderdrang en stort me tot wallen aan toe op het internet. Ik zoek totdat ik heb gevonden wat ik denk nodig te hebben en druk op de knop die op mijn scherm brandt: IN WINKELMAND.

No you did not!

Als ik weer een jaren zestig tafeltje het huis in sleep, een willekeurige muur geel heb geverfd of me realiseer dat die jungle gordijnen van de Kwantum eigenlijk best lelijk zijn, vraag ik me af waarom ik niet eerst een fatsoenlijk woonplan heb gemaakt. Deze gedachte wordt gesterkt door de woorden ‘No You Did Not’ in de Unicorn-groepsapp nadat ik weer een foto van mijn laatste woongril met ze heb gedeeld. En door het enorme vraagteken boven het hoofd van mijn wederhelft bij het aanschouwen van mijn laatste wooncreaties. Het resultaat is namelijk vaak dat ik niet het aantal stijlen in huis heb gedownsized, maar gewoon weer een nieuwe stijl heb toegevoegd. Design, vintage, romantisch, exotisch, etnisch, retro, boho; I’ve got it all!

Ach. Noem het eclectisch. Noem het een teringzooi. Ik noem het thuis.

PS. Ja natuurlijk heb ik opgeruimd voordat ik de foto’s ging maken. Een beetje maar. Iets met schone schijn, poppenkast en nog meer van dat soort dingen. Je kent het vast wel, van Instagram of zo. 😉

Welkom in het huis van Tessa - Maria - Unicorns United1 | Dit schilderij heeft mijn vriend jaren geleden op een rommelmarkt gekocht. Het is Maria Magdalena. Gelovig zijn we niet, maar mijn vriend heeft een grote fascinatie voor historie en viel als een blok voor haar.

Welkom in het huis van Tessa - plantentafeltje - Unicorns United2 | Het keukenkrukje kocht ik bij Jan Huygen in de Ton in Vlaardingen. Ik heb het opgeknapt en geverfd, al wordt het weer bijna tijd voor een likje. Veel planten zet ik niet in een pot, alleen de bovenste cactus staat in een vaasje van de Hema. De houten kist is een zelfgemaakte gebaksdoos van mijn opa Aart van de Graaf. Hij was banketbakker in Dordrecht. Hij is niet meer, maar zo nog wel een beetje bij me.

Welkom in het huis van Tessa - Ellen von Unwerth - Unicorns United3 | Koffietafelboeken. Ik hou ervan. Mijn all time favourite is het boek Fraulein van Ellen von Unwerth. Op en top vrouwelijk, op het randje, een beetje stout, maar altijd in control. Een eerbetoon aan de vrouw.

4 | De muur die ik ineens geel verfde, de planten die het moeilijk hebben, het vintage kastje van een oud dametje, de typemachine die ik bij toeval op Marktplaats kocht van Mathilde Karrer, de Crosley die platen kapot draait, een klein deel van de old school platencollectie van manlief, kleedje van de H&M, mijn saliesticks, schelpendoosjes en 5 | de ananaslamp, mijn laatste aanwinst van Marktplaats: hier komt het allemaal samen.

welkom-in-het-huis-van-tessa-zwartwit-joke-unicorns-united6. | Dit is Joke. Mijn oudtante. Ons vorige huis in Rotterdam Blijdorp was voorheen van haar. Deze foto vonden we toen we in het huis trokken. Ze was een tikje eigenwijs, bijdehand, excentriek en had haar eigen woonstijl: enorm eclectisch. I guess it runs in the family…

boeken-unicorns-united7 | Ieder hoekje op iedere vensterbank is gevuld. Dit hoekje met vier verschillende versies van hetzelfde boek ‘Tess of the d’Urbervilles’ van Thomas Hardy. Daar ben ik naar vernoemd. Plus ‘Let’s Talk in Korean’, want mijn vent is Koreaans. Daaromheen wat verdwaalde items (zoals alles altijd in huis verdwaalt): de aap die we eens als prop gebruikten voor het artikel ‘Hoe van een apenhoofd een meditatiemind te maken‘, de twee kaarsjes van Teddi’s tweede verjaardag en een selectie aan door man- en kindlief gekleide Pingu-snavels, – hoofden, -rompen en -voetjes. Zoek je nog een onderdeel?

8 | Perfecte pannenkoekplantplaatjes op Instagram: je kunt er niet meer omheen. Mijn Pilea is wat minder perfect daarentegen. Shame on me! Ik werk in de planten en toch lukt het me om de tweede Pilea om zeep te helpen. 9 | De ceramic doll van Lammers en Lammers is me heel dierbaar. Het is een beeldje voor mijn eigen konijnenmeisje.

krekel-marjolein-overakker-unicorns-united10 | Dit is Marlein. Een krekel gevouwen van gouden chocoladepapiertjes door niemand minder dan foodstylingkoningin Marlein Overakker. Ze maakt ze tijdens fotoshoots (soms zelfs voor de hele crew) als ze moet wachten. Ik heb de mijne Marlein genoemd en ze staat op mijn pronkkast.

Welkom in het huis van Tessa - gedroogde bloemen - Unicorns United11 | Ik hou van bloemen. Als ze vol in bloei staan op de vaas, maar ook als ze verwelken. Die vergankelijkheid vind ik mooi. Niet iedere bloem is even geschikt om te drogen, dat heb ik inmiddels wel geleerd. Maar lukt het om ze mooi te drogen, dan vind ik het net een klein kunstwerkje. Al zijn er vast mensen die zich afvragen of ik ze niet eens weg moet gooien… Nope.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reageer

Navigate